11.5 C
De Bilt

Toch partijpolitiek van SGP-fractievoorzitter Arrèn van Tienhoven in Krimpen

Krimpen aan den IJssel – ‘Nu even geen tijd voor partijpolitiek.’ Wij horen het SGP-fractievoorzitter Arrèn van Tienhoven nog zo zeggen in een filmpje met een mondkapje op. Een aantal dagen later blijkt hoe betrouwbaar die belofte is. Arrèn van Tienhoven laat zich in het AD uitgebreid uit over wat hij ‘framing’ van de kerkgangers van de Mieraskerk noemt. De achterban van zijn eigen politieke partij.

Niet in lijn met nalaten partijpolitiek

Met alle respect voor de moeilijke situatie waarin Krimpen zich bevindt, blijft de onwelwillendheid van de Mieraskerk om zich aan de oproep van minister en burgemeester te conformeren veel inwoners storen. Daarnaast geeft het alle andere kerken een slechte naam, terwijl die zich wel aan de oproep houden. Van Tienhoven bedrijft hier gewoon politiek, om zijn kiezersachterban te beschermen en te behouden voor maart 2021. Uiteraard zijn goed recht, maar niet in lijn met de rest van de coalitie om geen partijpolitiek te bedrijven.

Artikel politiek geladen

Het artikel in het dagblad is daarom ook politiek geladen. Zijn achterban verwacht immers van hun politieke voorman een signaal. Van Tienhoven wijst op alle goede, maatschappelijke taken die kerkgangers uitvoeren en vindt 200 man in een kerk voor normaal 1.400 personen ‘geen issue’. Daarmee gaat hij voorbij aan het grote maatschappelijke gevoel van onrecht en het meten met twee maten.

Verheven reacties geven fout beeld

Sommige kerkgangers werken zelf mee aan een negatieve beeldvorming als zij roepen dat God boven de overheid staat en zij zich van die overheid niets hoeven aan te trekken. Zelfs een lange neus trekken naar anderen gebeurt met woorden als ‘wij mogen dit wel en jullie niet – wij zijn beschermd door de grondwet’. We snappen dat mensen die zich aangevallen voelen zich willen verdedigen, maar daarbij wijzen bovenstaande argumenten meer naar sektarisch gedrag, dan naar ‘gewoon’ geloven.

Van Tienhoven verdedigd aanhang

“Kerkgangers voelen zich in een hoek gedrukt”, zo laat Van Tienhoven in het AD weten. Hij vindt dat de Mierasgangers wel veel doen om zich aan te passen, 200 mensen niet teveel is en dat het maatschappelijke belang van deze kerkgangers wordt vergeten. Misschien heeft hij ergens nog wel een punt, ware het niet dat het bagatelliseren van de maatschappelijke onrust juist averechts kan werken. Met redelijkheid had het zover niet hoeven komen.

Is SGP een politieke of religieuze partij?

Daarnaast is hij overduidelijk bezig partijpolitiek aan het bedrijven gezien zijn uitlating: ‘Het is echt niet zo dat we ons nergens aan houden omdat God ons lot bepaalt.’ Met dat ‘we ons’ geeft hij duidelijk te kennen dat het hier zowel om zijn religieuze als politieke achterban gaat. En als die zichzelf boven de overheid plaatsen, wat doen de heer Van Tienhoven en zijn partij dan?

Grondwet geen basis SGP volgens Bert-Jan Ruissen

Voorganger Bert-Jan Ruissen liet enkele jaren gelden bij de gemeenteraadsverkiezingen al weten hoe de SGP er tegenaan kijkt. Als enige politieke partij liet hij weten dat de SGP hun politiek niet bedrijft aan de hand van de grondwet, maar op basis van de bijbel. Dat juist mensen van SGP huize dan nu ook steeds weer die grondwet aanhalen om zichzelf meer vrijheden toe te kennen is dan ook op zijn minst opmerkelijk te noemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio