14.8 C
De Bilt

Politieke spagaat bij Krimpense coalitie lijkt winst voor SGP

Krimpen aan den IJssel – Informateur Paul van der Eijnden heeft er na krap 3 weken zijn werk al opzitten. Maandagmiddag 9 april presenteerde hij de voorgestelde coalitie aan de pers. Het leverde zowel verrassing als verbazing op. De formatie zal plaats moeten vinden tussen Stem van Krimpen, de SGP, Leefbaar Krimpen en het CDA. 

Bijzondere keuze in tegenstellingen

Het lijkt op een onmogelijke combinatie, met name omdat de lokale partijen resoluut anders denken over zaken als zondagsopening van winkels, dan het in beton gegoten standpunt hierin van de SGP. De rol van CDA’er Arnold de Leeuw doet ook de nodige wenkbrauwen fronsen. Zijn partij heeft slechts 1 zetel en is absoluut niet noodzakelijk voor een meerderheid van de beoogde coalitie. Zijn bestuurlijke kracht en het in balans brengen van conventionele partijen met lokale partijen worden als reden gegeven. Toch heeft het voor onze redactie oneerbiedig gezegd, toch iets meer weg van het ‘schoothondje’ van de SGP.

Historische kans blijft liggen

De verkiezingsuitslag in Krimpen aan den IJssel bood de historische kans om alle christelijke partijen buiten de coalitie te houden. Hierbij had een combinatie van Stem van Krimpen, Leefbaar Krimpen en de VVD veel logischer geleken. Zelfs een coalitie van de twee lokalen aangevuld met D’66 en de PvdA had nog een reële optie geweest. Het lijkt alsof de twee lokale partijen niet de moed durven te tonen deze historische kans ten gelde te maken.

Gepokt en gemazeld

De SGP is uiteraard een partij die gepokt en gemazeld is in het bedrijven van politiek en, eerlijk is eerlijk, altijd een duidelijke koers vaart. Door de verdiensten van wethouder Marco Oosterwijk hebben zij ook buiten de SGP om veel lof gekregen. De positie van de SGP in de voorgestelde samenwerking lijkt een lot uit de loterij, waarin de partij in een win-win situatie zit.

Blaffende honden en de hondenfluisteraar

Stem van Krimpen en Leefbaar Krimpen hebben in het verleden wel vaker de tanden naar elkaar laten zien. Hierbij werd wel geblaft, maar nog niet gebeten. Nu krijgt de SGP de prachtige taak, om met al haar bestuurlijke ervaring, als hondenfluisteraar op te treden en beide lokale partijen te beïnvloeden en te sturen. Valt hierdoor alsnog een lokale partij af, zal de SGP haar positie alleen maar verder weten te verstevigen. Niet bepaald een juiste weerspiegeling van de keuze van een groot deel van de kiezers. Met tien zetels voor lokale partijen, lijkt dit niet op een juiste vertaling van de verkiezingsuitslag.

Ere wie ere toekomt

Toch moet ook gezegd worden dat Kirsten Jaarsma met haar partij Stem van Krimpen een klein wonder heeft verricht, door in een politiek gezien korte tijd, de grootste partij van Krimpen aan den IJssel te worden. Dat is knap campagnewerk. Overigens kan dat in andere mate ook van Leefbaar Krimpen worden gezegd.

Formatie wordt een lastige puzzel

Als grootste partij zal Stem van Krimpen de formatie van een coalitie zelf ter hand nemen, waarbij ondersteuning van burgemeester Vroom en de gemeentesecretaris zeker wenselijk zullen zijn. Op dit moment is Martijn Vroom echter nog aan de slag als informateur in de gemeente Woerden. Er liggen wel puzzelstukjes voor hem klaar, maar de pasvorm is er zeker nog niet.

Overige reacties niet optimistisch

VVD lijsttrekker Anthon Timm liet onze redactie weten “verbaasd en eigenlijk ook verbouwereerd te zijn.” In een korte reactie liet hij weten: “De keuze voor de SGP en eveneens de rol van het CDA zijn voor mijn partij onbegrijpelijk. Dit is een echte deceptie”, aldus Timm.

Arjan Neeleman van D66 is al net zo verbaasd over de voorgestelde coalitie. “Ik begrijp werkelijk niet hoe partijen met zulke tegenstellingen de samenwerking kunnen zoeken. Dan zal er door een aantal partijen heel veel water bij de wijn gedaan moeten worden. En de SGP doet zeker geen water bij de wijn op belangrijke tegenstellingen, dus dan weet je welke partijen hun achterban zullen gaan teleurstellen.”

Onze redactie blijft de ontwikkelingen rondom de formatie scherp volgen, met een kritische blik. Maar ook wij laten ons graag verrassen, dus wie weet wat er nog mogelijk is.

© redactie Regio Online

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio