Presentatie Hoofdstraat Krimpen a/d Lek druk bezocht.

Krimpen a/d Lek – Veel mensen, bezochten gisteravond de inloopavond van de gemeente in het Cultuurhuis . Daar was ook de presentatie van de nieuwe look van de Hoofdstraat.

Aan de muren hingen kaarten met de tekeningen van de  voorlopige ontwerpen en mensen van de gemeente, architecten en de projectontwikkelaar gaven daar uitleg aan de nieuwsgierige mensen. En een beamer met de presentatie gaf alles wat duidelijker weer.
De mensen konden vragen stellen over de inrichting.

Reacties bij presentatie

Men kon ook reacties achter laten en dat werd dan ook massaal gedaan. Een veel gehoorde opmerking was dat de Hoofdstraat erg smal wordt en dit nog wel eens problemen zou kunnen geven voor hulpdiensten. Er werd geopperd dat de traumaheli dan ingezet zou kunnen worden, maar landen in de buurt is lastig. En de trauma heli is voor levensbedreigende situaties. De ambulance komt wel 3 tot 4 keer per dag in de buurt van de Markt.

Bij druk verkeer voor de pond staat de hoofdstraat vast. De Hoofdstraat wordt volgens de tekeningen in tweeën gedeeld met een talud in het midden waarbij twee oversteekplaatsen komen. Deze situatie gaat niet veranderd worden.
Hoe het in de toekomst zal gaan met het aanrijden van de hulpdiensten, zal moeten blijken.

Er konden tijdens de presentatieavond wel reacties achter gelaten worden, maar de planning ligt vast. De handtekeningenactie tegen de bouw voor het cultuurhuis  heeft niet geholpen, de Waag wordt toch op de geplande locatie gebouwd. Volgens bewoners en winkeliers wordt dit een donkere hoek en een tochtgat.

Het centrum van Krimpen aan de Lek ondergaat momenteel een ware metamorfose. De werkzaamheden, voortvloeiend uit de structuurvisie, zijn al in volle gang. Eind vorig jaar is het nieuwe Cultuurhuis geopend en momenteel vinden de laatste sloop werkzaamheden plaats  om straks nieuwbouw, variërend van woningbouw tot openbare gelegenheden, te kunnen realiseren.

Als onderdeel van de structuurvisie Krimpen aan de Lek wordt binnenkort de Hoofdstraat in Krimpen aan de Lek opnieuw ingericht. Samen met het Technisch Bureau in de Krimpenerwaard werkt de gemeente aan de voorbereiding van dit project. Hiervoor is inmiddels een aantal onderzoeken uitgevoerd en op basis hiervan is een voorlopig ontwerp opgesteld.

Volgens het ontwerp, komt er ook veel beplanting om het geheel op te fleuren.

© J. Rietveld

Visie vanuit een ondernemer.

Michel van de Stokker, eigenaar van fietswereld Mica.
(Foto: J.Rietveld)

Regio Online ging op bezoek bij Michel van der Stokker, eigenaar van de fietswereld Mica om zijn mening als ondernemer te vragen.
Michel verteld dat ze wel een tijdje in de rommel hebben gezeten, toen de stoep steeds open lag, “maar uiteindelijk wordt het wel mooi” zegt hij.
Ook wordt de flat ‘de Waag’ nog gebouwd. De plek waar de Waag komt, is niet zo geaccepteerd door de ondernemers en omwonende. Er is een handtekeningen actie geweest om de Waag op een andere plek te krijgen, maar dat mocht niet baten. “De waag was al opgenomen in de plannen, net als het cultuurhuis, maar aan de plannen van het cultuurhuis kon nog wel wat gewijzigd worden. Dus waarom de Waag niet? Er is genoeg ruimte”, zegt Michel.
Aan de andere kant bekijkt hij het zakelijk, “het zijn wel potentiele klanten die er komen wonen. Maar de doorgang wordt helaas wel versperd.”

Er is met de werkzaamheden best goed rekening gehouden met de winkeliers, vooral voor de Fietswereld was de overlast niet zo groot. De winkel zit op de hoek en heeft nog een zij ingang. Dus was de winkel goed bereikbaar.
De ondernemers zijn goed betrokken bij de plannen zegt Michel. Er werd van te voren aangekondigd als er iets gedaan ging worden. Verder zijn de plannen voornamelijk gepresenteerd en wordt er niet zo afgeweken van de plannen.
Ondanks de inspraak, zal de gemeente zich toch aan de plannen houden.

De nieuwe parkeerplaatsen naast de fietsenwinkel aan de Expeditiestraat worden ook niet handig aangepakt, vindt Michel. Het wordt aan beide kanten ‘fileparkeren’ en wel zo krap, dat het volgens hem lastig wordt wanneer er aan twee kanten auto’s staan, om de draai te krijgen om te kunnen parkeren.
Het wordt zo krap, je rijd dan al bijna spiegel aan spiegel.
Ook in de expeditiestraatstraat naast de winkel richting de achterkant is de bocht versmalt. Via deze straat worden de winkels bevoorraad en de bocht lijkt erg krap geworden voor vrachtwagens. Het zou handig zijn wanneer de straat éénrichting verkeer zou worden, want elkaar, met name grotere auto’s en/of vrachtwagens, passeren wordt lastig.
De praktijk zal het uitwijzen of het handig is zoals het volgens de plannen wordt.

De oude flat blijft wel staan. Het zijn allemaal eigen huizen, waarvan het lastig zou worden om al de eigenaren uit te kopen. Het is ook in het bestemmingsplan meegenomen dat de oude flat blijft staan. Het eerste deel van het oude gedeelte, het Zuidblok, is wel gesloopt, waar voorheen de dependance (het naaiatelier) van het Cultuurhuis en de snackbar het Carillon was. Daar komt de Waag nu te staan.

Michel hoopt wel dat de gemeente een potje heeft om het aanzicht van de oude deel een beetje gelijk te trekken met de nieuwbouw. Zodat het niet verpaupert.
Hij is niet bang dat er geen klanten meer naar het oude gedeelte komen, omdat iedereen in Krimpen a/d Lek wel weet welke winkels er daar nog zijn.

Ook Michel vindt dat in de nieuwe plannen, de Hoofdstraat wel erg smal wordt. Het is nu al smal, dus hoe zou het gaan wanneer er twee vrachtwagens langs elkaar moeten passeren?

De gemeente geeft aan dat men om veiligheid heeft gevraagd voor de voetgangers en door deze indeling zou het veilig moeten zijn, in de plannen zijn twee oversteek plaatsen geplant tussen twee verhogingen door, die de voetgangers moeten beschermen tegen automobilisten die eventueel via de verhoging willen passeren. Eventueel zou de verhoging in geval van nood nog gebruikt kunnen worden door hulpdiensten om auto’s te passeren of om automobilisten ruimte te laten maken.

Tijdens de werkzaamheden kunt u met vragen contact opnemen met:
Toezichthouder: de heer Marcel Erkel, telefoonnummer 06 22 48 02 61
Gemeente Krimpenerwaard: Projectleider Clemens van der Velde, telefoonnummer 14 0182

De bijeenkomst in het Cultuurhuis.

De huidige situatie.

Foto’s: J. Rietveld

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

BinnenKijken bij Bedrijven 2021: bedrijven kunnen zich nu inschrijven

Krimpenerwaard - Van 25 tot en met 29 oktober kunnen bedrijven weer hun deuren openen voor werkzoekenden en stagiairs. BinnenKijken bij Bedrijven (BKBB) is...

Vaccinatielocatie De Waard in Bergambacht sluit per 15 augustus haar deuren

Krimpenerwaard - Half april opende De Waard in Bergambacht haar deuren als vaccinatielocatie van de Krimpenerwaard. De afgelopen maanden heeft de GGD ruim 72.000...

Zwaar ongeval N210 eist een leven en 3 gewonden

Krimpenerwaard - Aan het einde van de middag, rond 16.30 uur vond er op de N210 voorbij Bergambacht in de richting van Krimpen aan...

Doofpot college Krimpenerwaard wagenwijd open: mogelijk 20 miljoen fraude verzwegen

Krimpenerwaard - De deksel is duidelijk van de doofpot, nu Ad Struijs via de Facebookpagina van zijn fractie Pro Krimpenerwaard een boekje heeft opgedaan...

Rijksrecherche onderzoekt anonieme klachtenmail aan gemeente Krimpenerwaard op verzoek college

Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Krimpenerwaard heeft besloten om officieel melding te doen bij de Rijksrecherche, nadat zij een anonieme klachtenbrief...

Ds. Kort ziet aangifte wegens homohaat als een strijd tegen God

Krimpen aan den IJssel - Een paar dagen geleden werd bekend dat de mogelijke vervolging van dominee Anthonie Kort, nog niet helemaal van de...

Grote stroomstoring in zuidelijk deel Krimpen aan den IJssel

Krimpen aan den IJssel - Rond 14.30 uur werd een deel van Krimpen aan den IJssel door een stroomstoring getroffen. Vooral bij de Vijverflats...

Maatschappelijke visitatie: “Er is grote waardering voor de inzet van QuaWonen”

QuaWonen vindt het waardevol om elke vier jaar een onafhankelijk visitatieonderzoek te laten doen. De corporatie scoorde wederom een ruime 8 op de vier...