7.4 C
De Bilt
maandag, 27 maart 2023

PvdA-GroenLinks: 50% sociale huur op oude gemeentehuislocaties Krimpenerwaard

Krimpenerwaard – 50% sociale huur op oude gemeentehuislocaties was de voorwaarde die de linkse fractie koppelde aan steun voor een nieuw gemeentehuis. ‘Wij waren vanaf het begin erg kritisch, tegelijk zijn er duidelijke voordelen. De doorslag was: de gemeente een nieuw duurzaam huis, dan de inwoners ook een nieuw betaalbaar huis’, aldus raadslid Bart van Ree.

Sociale huur onder landelijk gemiddelde

‘De grote actuele bouwplannen bevatten geen enkele huurwoning is de sociale sector: Bolderkade, Dika-terrein, Kleine Betuwe, Spoorzone. Het percentage sociale huur in Krimpenerwaard is nu 26%, daarmee zitten we ruimschoots onder de landelijke doelstelling van 30% sociale huur in elke gemeente in 2030.’, zegt van Ree.

50% sociale huur

In de tweede helft van het debat deed PvdA-GroenLinks daarom een voorstel. Van de woningen die straks op de oude gemeentehuis locaties komen in Stolwijk, Schoonhoven, Bergambacht en Lekkerkerk moet gemiddeld de helft sociale huur zijn. Van Ree meent: ‘Het is immers onze eigen grond, deze kans moeten we samen met de woningbouwcorporaties pakken.’

Alleen VVD tegen voorstel

Van Ree: ‘Wij zijn maar een oppositiepartij, maar wel één die de problemen van mensen wil oplossen in plaats van alleen te roepen vanaf de zijkant. Daarom zochten we in een schorsing naar wat politiek haalbaar was. De voltallige gemeenteraad (op de VVD na) steunde het compromis om een minimum percentage sociale huur van 30% op de oude gemeente locaties vast te leggen. Na jaren van liberaal woonbeleid is dit een keerpunt.’

Inhaalslag

De financiële zorgen die PvdA-GroenLinks had over het nieuwe gemeentehuis zijn daarmee niet weg. ‘De meerderheid van de gemeenteraad stond op het punt om voor ruim 32 miljoen een mooi huis voor de gemeente te bouwen, maar de wachtlijsten voor onze inwoners worden er niet korter op. Daarom is het hoog tijd voor een inhaalslag. Wij een nieuw huis, dan onze inwoners ook een nieuw huis’, aldus van Ree.

Motie spreekt over ‘tenminste 30% sociale huurwoningen’

Overigens staat in de aangenomen motie nergens de 50% vermeld. Wel staat er aangegeven dat er tenminste 30% huurwoningen in de sociale sector zouden moeten komen. De motie roept het college op dat zij ‘zich maximaal inspant voor een gemiddeld percentage van ten minste 30% sociale huur die gebouwd en beheerd wordt door woningbouwcorporaties’, zo staat in de motie aangeven. De genoemde 50% van PvdA-GroenLinks lijkt dan ook meer een droomscenario.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio