9.9 C
De Bilt

Ransomware: Campagne moet MKB-ers waakzaam maken voor online criminaliteit

Krimpen aan den IJssel – Ondernemen zonder internet is niet meer denkbaar. O.a. ransomware bedreigd deze toenemende afhankelijkheid van ICT. Het maakt ondernemers kwetsbaar voor uitval en ook misbruik. De campagne van de VeiligheidsAlliantie regio Rotterdam “MKB-Echt-Nep” informeert MKB-ers in de sector verblijfsrecreatie over cyberweerbaarheid. De campagne heeft als doel ondernemers in de verblijfssector meer bewust te maken van de risico’s van cybercrime en van ransomware.

Ransomware

Ransomware is het gijzelen van data of van een volledig systeem. Ondernemers in de verblijfssector werken met privacygevoelige informatie Wanneer zij slachtoffer worden van ransomware heeft dit grote gevolgen voor hun onderneming en hun gasten. Een op de vijf MKB-ers wordt slachtoffer van cybercriminaliteit. De eigenaar wordt dan gevraagd te betalen om weer toegang te krijgen. De oorzaak kan een menselijke fout zijn. Of het klikken op een malafide link.

“Hoop dat campagne MKB-ers sterkt in hun ondernemerschap…”

Martijn Vroom, portefeuillehouder Cybercrime en burgemeester Krimpen aan den IJssel

Martijn Vroom, regionaal portefeuillehouder cybercrime en burgemeester van Krimpen aan den IJssel: “Ik hoop dat deze campagne MKB-ers sterkt in hun ondernemerschap en minder slachtoffer worden van deze vormen van misdaad. We helpen hen daar graag bij.”

Belang betrouwbare en veilige ICT afgelopen jaar aangetoond

Uitval of verstoring van ICT heeft grotere gevolgen dan ooit. We zien dat veel vormen van traditionele criminaliteit de afgelopen periode zijn afgenomen maar dat cybercrime en digitale criminaliteit juist sterk toeneemt.

Ondernemers leren nep te herkennen

In de bewustwordingscampagne leiden we ondernemers naar de Echt-Nepwebsite www.mkb.echt-nep.nl. Hier staat een quiz waar zij hun kennis over ransomware kunnen testen. Zo leren ze nepmails, nepadvertenties en andere nepcontent op internet te herkennen. Verder staan op de website algemene tips over hoe zij hun online veiligheid kunnen vergroten. Ook slachtoffers van cybercrime kunnen hier terecht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio