Rechtstreex naar de Krimpenerwaard

Krimpenerwaard – Vanaf beging april kunnen Gouwenaars streekproducten uit Krimpenerwaard bestellen via internet en deze op vrijdag afhalen bij GOUDasfalt. Rechtstreex, het bedrijf achter het initiatief, opent ook afhaalpunten in Gouderak en Lekkerkerk.

Rechtstreex bestaat 3,5 jaar en is begonnen in Rotterdam. Wekelijks bestellen daar ongeveer 600 mensen producten via de website. Die komen van boeren op maximaal 50 kilometer van de stad.

Wijkpunten
De uitbreiding naar de Krimpenerwaard is een experiment. ,,Op den duur willen we zes tot acht wijkpunten openen in Krimpenerwaard”, zegt Rachelle Eerhart, regiocoördinator van Rechtstreex. ,,We zijn al bezig met een afhaalpunt in Bergambacht. In Schoonhoven zoeken we nog.” Aan het initiatief doen inmiddels acht producenten uit de regio mee, zoals Mooi Mekkerland in Stolwijk en De Rode Mus in Berkenwoude. ,,We zijn in gesprek met nog vijf. Het probleem is een beetje dat er in de regio veel gelijksoortige producten worden aangeboden.”

Consumenten kunnen hun voedsel van maandag tot woensdag bestellen, op donderdag rijdt een busje van Rechtstreex langs de boeren om ze op te halen en op vrijdag stellen wijkchefs de pakketten samen. In de middag kunnen die worden opgehaald in een loods op het GOUDasfaltterrein. Eerhart: ,,Elk product is bij ons gekoppeld aan de leverancier. Je bestelt geen paksoi, maar paksoi van die ene leverancier, en we hebben biologische en niet-biologische producten.”

Korte voedselketen
Trees van der Gun wordt de wijkchef voor Goudasfalt. ,,We bouwen aan een voedselketen die kort is. En Rechtstreex zorgt dat producenten een eerlijke prijs krijgen. Boeren bepalen zelf de prijs van hun product en 57 cent van elke verkochte euro is voor hen. Bij grotere ketens is dat bijvoorbeeld maar 20 procent.” De overige opbrengsten zijn voor bijvoorbeeld de huur en inrichting van de afhaalpunten.

Om van start te gaan zijn minimaal 70 abonnees per afhaalpunt nodig. Eerhart: ,,Er moet genoeg draagvlak zijn, maar voor Gouda moet dat geen probleem zijn.”

Abonnementen zijn gratis en er is geen verplichting om wekelijks iets te bestellen, zegt Van der Gun. ,,We verwachten dat er genoeg mensen zijn die vanuit hun luie stoel perensap, rode kool of kaas willen bestellen.” Abonneren kan via rechtstreex.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Advertentie

spot_img