14.9 C
De Bilt

Regenboogvlag voor het eerst gehesen in Krimpen aan den IJssel

Krimpen aan den IJssel – Vanochtend werd in de gemeente Krimpen aan den IJssel voor het eerst in haar geschiedenis de regenboogvlag gehesen. De vlag staat symbool voor de LHBTI-gemeenschap en draagt de steun van de Krimpense coalitie uit voor gelijke kansen en behandeling van iedereen.

Geen uitzonderingspositie, maar onderdeel samenleving

Kirsten Jaarsma van de Stem van Krimpen sprak kort de groep aanwezigen toe voor het hijsen van de vlag. “Iedereen moet er in onze samenleving bij horen en niemand mag uitgesloten worden”, zo viel uit haar toespraakje op te maken. De regenboogvlag staat ook niet voor het verlenen van een uitzonderingspositie aan lesbiennes, homo’s, bi-seksuelen, transgenders en interseksuelen, maar juist voor de boodschap dat deze groep gewoon onderdeel is en hoort te zijn van onze samenleving.

Leon Houtzager ziet werk Regenboogakkoord beloont

Eén van de grote voorvechters en pleiters hiervoor is Leon Houtzager van de VVD. Afgelopen zomer had hij nog binnen zeer korte tijd meerdere fracties bij elkaar weten te brengen bij de ondertekening van het regenboogakkoord. “Met het hijsen van de vlag is nu een volgende stap gezet en laten wij zien dat iedereen er bij mag horen”, aldus Houtzager. “Natuurlijk hebben we nog een lange weg te gaan voordat er van echte acceptatie sprake kan zijn, maar iedere vooruitgang begint met een kleine stap naar voren.”

Veel gemeenten hijsen vandaag regenboogvlag

In veel gemeenten is vandaag de regenboogvlag gehesen als teken van solidariteit. Het is vandaag dan ook ‘Coming Out Day’, om met name jongeren te ondersteunen uit de kast te komen en dat het oké is om jezelf te mogen zijn. Jaarsma haalde in haar toespraak ook al aan dat nog vele jongeren uit de LHBTI-gemeenschap in de verkeerde lijstje voorkomen: “Zo ligt het aantal jongeren met depressieve klachten en zelfs zelfmoordpogingen, vele malen hoger dan bij hun leeftijdsgenoten helaas. Acceptatie is het enige middel om dit een halt toe te roepen”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio