12.7 C
De Bilt

Regio Online Jaaroverzicht 2018

Redactie – Inmiddels is Regio Online al bijna twee jaar onderweg en een steeds groter begrip geworden. Opnieuw een jaar met veel gebeurtenissen en veel veranderingen. Het heeft mooie, pittige, moeilijke, soms voorbarige, maar meestal gewoon informatieve artikelen opgeleverd. 

Eerst de statistieken

De statistieken van Regio Online laten een mooie, maar geleidelijke groei zien. Geen ‘explosie’ van aantallen, hoewel een ruime verdubbeling in het aantal bezoekers niet slecht is natuurlijk. Op 1 december 2018 hebben wij ruim 1,3 miljoen bezoekers gehad en zit het aantal unieke bezoekers per dag rond de 3.700. Per dag komen er gemiddeld 250 persberichten binnen waaruit onze redactie een selectie maakt. Onze vaste ploeg vrijwilligers heeft tot nu toe ruim 8.100 berichten gepubliceerd. Wij ontvingen persberichten van alle gemeenten in Nederland, de 12 provincies, alle rijksoverheden, diverse waterschappen, vele landelijke en regionale organisaties, kleine stichtingen en verenigingen, maar ook bijzondere burgerinitiatieven. Daarnaast schreven onze redacteurs eigen berichten over evenementen, politiek en uiteenlopende incidenten.

Sociale media

De berichten die wij publiceren worden doorgeplaatst naar diverse sociale mediakanalen van Regio Online, waaronder Facebook, Twitter en Instagram. Onze Facebookpagina heeft inmiddels 1.150 likes en bijna 1.170 volgers. Op Twitter worden wij gevolgd door een diversiteit aan bekende en minder bekende Nederlanders en instanties.

Meer dan plakken en kopiëren

Hoewel vaak gedacht wordt dat wij alleen maar berichten kopiëren en plakken, zit er toch wel meer werk aan vast. Zo wordt ieder bericht geoptimaliseerd voor zoekmachines (SEO), waarvoor teksten aangepast moeten worden, indelingen leesbaarder en tussenkoppen worden gemaakt om alinea’s te duiden en de juiste zoek- en trefwoorden en zinnen worden gebruikt. En dan moet er uiteraard ook een foto bij het bericht. Bij 43% van de berichten worden foto’s aangeleverd. Voor de overige foto’s maken wij gebruik van eigen materiaal of materiaal dat onder vermelding rechtenvrij beschikbaar is. Deze foto’s worden verkleind naar een gangbaar formaat en de bestandsgrootte gecomprimeerd. Iedere foto wordt in 20 verschillende formaten op onze servers opgeslagen. Zo is ieder gepubliceerd bericht optimaal ingericht 100% SEO vriendelijk.

Veranderingen

Bij Regio Online zijn wij steeds op zoek om het nieuws te verdelen over herkenbare regio’s. Dat is best een lastige klus, want Nederland kent tientallen verschillende regio indelingen. Wij proberen op basis van vraag en aanbod onze regio’s vorm te geven. Ook dit jaar hebben wij hier weer een aantal regio’s aangepast, of samengevoegd. Wij hebben nu 40 regio’s over heel Nederland. Waar nodig of gevraagd zullen wij altijd aanpassingen overwegen. De grootste verandering is echter dat Regio Online een volledig journalistiek vrijwilligersplatform is geworden en daarmee bijzonder in vorm en omvang.

Herstelrubriek

Nog niet zo heel lang geleden is besloten tot het instellen van een speciale pagina met een herstelrubriek. Hierop staan alle rectificaties van persberichten die aan ons zijn toegezonden, maar ook rectificaties van onze eigen berichten waar nodig.

Advertentie luw

Hoewel Regio Online voor een groot deel moet draaien op advertenties, is bewust de keuze gemaakt de site niet vol te gooien met geautomatiseerde reclameboodschappen. Bij ons adverteren alleen lokale en regionale adverteerders tegen zeer voordelige tarieven. Zo worden onze lezers niet om de drie zinnen aan advertenties blootgesteld en krijgen de adverteerders die wij wel hebben de aandacht en ruimte die ze verdienen.

Uitgelicht

Een paar onderwerpen willen we even uitlichten, omdat deze veel discussie tussen onze lezers opleverden, onszelf erg heeft beziggehouden, of op een andere manier indruk heeft gemaakt. Hierbij was onze verslaglegging van de gemeenteraadsverkiezingen en de daarop volgende coalitievorming in onze buurgemeente Krimpen aan den IJssel intensief te noemen. Er was een zeer verrassende uitslag waarbij de Stem van Krimpen de grootste partij werd in die gemeente met 5 zetels. Maar ook de SGP en Leefbaar Krimpen haalden 5 zetels.

Zondagsvrijheid een struikelblok

Waar het er eerst op leek dat de SGP nog mee zou gaan doen in het nieuwe college, bleek na de zomer dat het punt van zondagsvrijheid (of zondagsopening van winkels) het grote struikelblok werd. Hierna werd vrij snel een coalitie gevormd door Stem van Krimpen, Leefbaar Krimpen, VVD en D66. Voor het eerst gingen dan ook op zondag de winkels open in Krimpen.

Top 5

De Top 5 van afgelopen jaar dan. Welke onderwerpen werden door u het meest gelezen:

  • Op plek 5 staan de artikelen over openbaar vervoer
  • Op nummer 4 eindigt dit jaar nieuws over onderwijs & opvoeding in de eigen gemeenten
  • Op nummer 3 alle berichten over duurzaamheid en energietransitie
  • Op nummer 2, verstoten van plek 1, de 112 en politieberichten
  • En op nummer 1… met duidelijke meerderheid de lokale politiek

Wij wensen u allemaal een heel mooi kerstfeest toe en een prachtig 2019!

Redactie, verslaggevers en fotografen van Regio Online

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio