11.8 C
De Bilt

SGP raadslid De Jong stapt uit gemeenteraad Krimpenerwaard na emotioneel betoog

Krimpenerwaard – Het was een heftig en emotioneel hoogte- of dieptepunt. Dat is maar hoe je als toeschouwer tegen de verklaring van Floor de Jong aankijkt. Naar aanleiding van zijn eerdere protestactie, waarbij meerdere knotwilgen op zijn terrein door hem werden omgezaagd, was lokaal, regionaal en zelfs landelijk ophef ontstaan. Pro Krimpenerwaard, PvdA/GroenLinks en Leefbaar Krimpenerwaard hadden hierover een actualiteitendebat aangevraagd voor de raadsvergadering vanavond.

Kinderprotest vooraf

Voordat het actualiteitendebat begon, konden alle raadsleden een indrukwekkend ‘protest’ van bijna 100 kinderen zien, die buiten het raadshuis aandacht vroegen voor de zorgen van hun ouders, die vooral in de agrarische sector werkzaam leken. Een vreedzame vraag om aandacht voor een serieus probleem. Burgemeester Bouvy-Koene was in ieder geval onder de indruk.

Motie van Afkeuring

Pro Krimpenerwaard liet weten dat met de actie van De Jong en de gevolgen daarvan, grenzen zijn overschreden. De partij was van mening dat hij hierbij zijn raadseed heeft geschonden en zijn voorbeeldfunctie van een raadslid heeft verwaarloosd. Pro Krimpenerwaard diende dan ook een motie van Afkeuring in tegen het raadslid van de SGP en 4 andere moties, gericht op onderzoek en genoegdoening.

PvdA/GroenLinks keurt de daad af, niet het doel

PvdA/GroenLinks gaf aan dat ook onder hun achterban veel ophef over de kap van de bomen door De Jong en andere boeren was ontstaan. Zij keurden die daad dan ook ten zeerste af, maar niet het doel waarvoor die daad gepleegd was. Zij vinden het demonstratierecht een recht voor iedereen, dus ook voor De Jong. Ondanks excuses en beloften die zijn gemaakt, kon PvdA/GroenLinks zich niet aan de indruk onttrekken dat de SGP-top geweten moet hebben van deze actie. “Zoiets is geen spontane actie”, liet de fractievoorzitter weten, “maar een doelbewuste en vooraf geplande daad”. De fractie bevroeg de SGP hier dan ook over.

Interne kwestie SGP, maar ruime compensatie in herplant gewenst

Leefbaar Krimpeneerwaard liet weten de actie van De Jong af te keuren, maar wilde als raad zeker niet op de plek van de rechter of de aanklager gaan zitten. Wel of niet aftreden zag Leefbaar als een interne afweging binnen de SGP fractie zelf, maar zou voor hen overbodig zijn als De Jong de verloren gegane bomen ruim zou compenseren, door het drievoudige aantal bomen te herplanten. Overigens benadrukte Leefbaar Krimpenerwaard dat zij de problematiek van de boeren zeer serieus nemen, maar dat ook zij zich, net als iedere inwoner, wel aan de wet dienen te houden bij protesten.

Een bewogen verhaal van Floor de Jong

In reactie op eerdere partijen kreeg Floor de Jong het woord van de voorzitter. Hierbij nam hij de gelegenheid om geschiedenisles te geven over de knotwilgen en eerdere acties en protesten. Ook benoemde hij in hoeverre de veehouders in de Krimpenerwaard al enorme stappen hebben gezet. De Jong was zeer geschrokken van de reacties die zijn actie samen met andere boeren heeft opgeroepen. “Ik heb Nederland van een kant leren kennen…, alsof ik Satan zelf was.”

Weggezet als subsidiehoer, door onjuiste verhalen

Ook de onjuiste verhalen die volgens De Jong over de ontvangen subsidie de ronde gingen hebben hem zeer getroffen. “Ik ben weggezet als een soort subsidiehoer, terwijl ik nog geen euro heb ontvangen om die bomen te onderhouden. Ik doe dat om niet.” Hij liet Leefbaar Krimpenerwaard dan ook weten geen 300 bomen te gaan planten, omdat hij al genoeg doet voor onderhoud aan de natuur.

Toch ook positieve ervaringen

Wel liet hij weten het toetreden tot de raad als een positieve ervaring mee te nemen en het als een warm bad te hebben ervaren. Hij was erg onder de indruk van de steun die hij ook mocht ontvangen. Toch liet hij weten dat hij zou terugtreden als raadslid van de SGP. Hierbij gaf hij aan dat vooral zijn werk als melkveehouder in combinatie met het raadslidmaatschap hem te zwaar was geworden. Hiermee eindigde zijn korte inbreng van 3 maanden in de gemeenteraad van de Krimpenerwaard.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio