11.5 C
De Bilt

Spirit wint boeiende topper tegen Heinenoord: 3-1

Door Eric de Vendt – Spirit heeft zaterdag de topper tegen Heinenoord met 3-1 gewonnen. In een boeiend schouwspel kwam de beslissing pas ver in de 2e helft. Spirit kwam 2 keer op voorsprong door doelpunten van Lukas Bos. Ruben Slooff besliste vlak voor tijd van 11 meter de wedstrijd.

Heinenoord liet vanaf het begin zien dat ze niet waren gekomen om een afwachtende houding aan te nemen. Om nog iets van het seizoen te maken moesten er punten mee genomen worden uit Ouderkerk. Het kampioenschap was niet in beeld (8 punten achter), maar in de strijd om de 2e periode waren nog mogelijkheden.

Heinenoord zette dan ook vroeg druk op Spirit, dat dan ook even moeite had zijn eigen spel te kunnen spelen. Toch was de eerste kans voor Spirit. Niels de Vries dook het strafschop gebied in en gaf voor op Lukas Bos, die over het doel kopte.

Daarna was het Heinenoord dat serieuze kansen kreeg. Patrick Bom moest gestrekt om de bal uit zijn doel te houden. Even later zag de doelman een goede kop kans over zijn doel gaan.

Een echte strijd om de winst

Het spel ging snel op en neer en beide ploegen maakten er een echte strijd van. Onder een heerlijk voorjaarszonnetje vermaakte het bijna 400 tellende publiek zich prima. Beide ploegen creëerden kansen, fel coachend door hun trainers langs de kant van het veld.

In het laatste kwartier kreeg Ruben Slooff in alle vrijheid de bal mee. Op snelheid liet hij 2 tegenstanders achter zich en gaf af op Lukas Bos. De spits draaide weg, maar zag zijn inzet net aan de verkeerde kant van de paal gaan. Vlak voor rust was Spirit dicht bij de voorsprong. Ruben de Vries schoot een vrije trap op de lat. Ook in de scrimmage voor het doel die volgde leverde geen doelpunt op.

Tweede helft start opnieuw met kansen voor beide ploegen

Ook in de 2e helft was hetzelfde spelbeeld. Dit keer was de eerste mogelijkheid voor Heinenoord. Het kreeg een levensgrote kans om op voorsprong te komen toen het plots één op één voor doelman Patrick Bom kwam. De sluitpost kwam goed uit en voorkwam een tegendoelpunt.

Nadat Ruben Slooff zijn inzet zag gekeerd door de vuisten van de Heinenoordse doelman en een schot van de bezoekers over ging kwam Spirit op voorsprong. Heinenoord werd vast gezet en had moeite de bal weg te krijgen. De weggewerkte bal werd door Kevin Kriek bij de middenlijn afgepakt en zette vervolgens zelf de aanval op. Hij gaf de bal af en sprintte langs de zijlijn naar voren waar hij de bal precies op maat mee kreeg. Vanaf de achterlijn zag hij de geheel vrijstaande Lukas Bos staan: 1-0.

Voorsprong snel kwijt geraakt

Lang konden de Ouderkerkers niet genieten van de voorsprong. De aandacht verslapte even toen een vrije trap snel werd genomen en terecht kwam bij de vrijstaande vleugelaanvaller. Zijn voorzet kwam bij de spits die makkelijk een Spirit verdediger wegzette en de gelijkmaker inschoot (1-1).

Ook na die treffer kregen beide ploegen kansen. Patrick Bom moest in aktie komen en Ruben Slooff schoot over en een keer recht op de doelman. Cris de Jong raakte nog de paal.

Opnieuw voorsprong Spirit

Ruim een kwartier voor tijd kwam Spirit weer op voorsprong. Niels de Vries besloot om van afstand een schot te wagen. In het strafschopgebied zette Lukas Bos zijn hak tegen de bal waardoor de bal in de andere hoek tegen de netten ging: 2-1.

Spirit zette aan om de wedstrijd definitief te beslissen. Bijna kon Lukas Bos een hattrick maken. Zijn goede kopbal werd door de keeper katachtig uit zijn doel getikt. Ook de Ouderkerkse doelman moest een belangrijke redding doen. Een vrije trap ging door de 2-mans muur en moest uit de ‘moeilijke hoek van de doelman’ gewerkt worden.

Vlak voor tijd werd de wedstrijd uiteindelijk beslist door een strafschop van Ruben Slooff. Lukas Bos werd aan de zijkant van het strafschopgebied door 2 man onreglementair vastgehouden en de bal ging op de stip: 3-1.

Verschil nog 2 punten met koploper

Met de winst hebben de Ouderkerkers goede zaken gedaan in de strijd om de 2e periode, waarin zij nu alleen aan de leiding gaan. Daarnaast blijft het in de ranglijst koploper Sparta volgen. De Rotterdammers wonnen op eigen veld met 3-2 van Nieuwerkerk. Onze ‘buren aan de overkant van het water’ haken (voorlopig?) af in de strijd om het kampioenschap. Het verschil tussen Spirit en Sparta, met nog 3 wedstrijden te gaan, is 2 punten.

Na dappere strijd lijkt einde seizoen Heinenoord aanstaande

Voor Heinenoord lijkt het seizoen erop te zitten. Met nog 2 wedstrijden te gaan zal het moeilijk worden nog in de 2e periode een rol te spelen en de 4e plaats, dat mogelijk goed is voor de 3e periode, zal evenmin lastig worden. Die plek lijkt voor VVGZ te worden, al behoord een 3e plaats ook nog tot de mogelijkheden na het verlies van Nieuwerkerk.

Strijd om rechtstreekse degradatie te voorkomen ook spannend

Onderin kunnen Slikkerveer (6-0 nederlaag bij Pelikaan), SVS (vrij weekend), Strijen (2-0 nederlaag bij VVGZ) en FC Binnenmaas zich niet meer rechtstreeks handhaven. FC Binnenmaas had voor het weekend nog hoop, maar dan had het moeten winnen van Alexandria’66. De Rotterdammers zegevierden echter met 1-3 in Maasdam. Het verschil met de nummer 12, SVS (rechtstreekse degradatie), is slechts 3 punten en zal er de laatste speelronden van de competitie volop strijd geleverd worden om niet rechtstreeks te degraderen.

Hillegersberg houdt zich nog vast aan de spreekwoordelijke strohalm. Het zal echter een wonder nodig hebben om zich zeker te spelen om volgend seizoen weer in de 2e klasse te spelen. Afgelopen zaterdag deed het een eerste stapje door met 2-1 te winnen van Neptunus-Schiebroek. Het moet 5 punten goed maken op Alexandria’66 (dat 1 wedstrijd minder moet spelen) en Neptunus-Schiebroek.

Toevalligerwijs spelen deze 3 ploegen ook nog een rol in de titelkansen van Sparta en Spirit. Sparta moet nog op bezoek bij Hillegersberg en Neptunus-Schiebroek. Alexandria’66 komt nog naar Spirit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio