14.8 C
De Bilt

Starterslening in Krimpen populair: college vraagt gemeenteraad deze lening voort te zetten

Om starters op de koopwoningmarkt te helpen hun eerste huis te kopen wil het college van Krimpen aan den IJssel doorgaan met de Starterslening. Hiervoor wil het college de gemeenteraad vragen om 1 miljoen euro vrij te maken. De gemeenteraad vergadert hier op donderdag 27 juni over. Wethouder Kirsten Jaarsma: “Starters hebben het nog steeds hartstikke moeilijk in de huidige krappe woningmarkt, ook in Krimpen. De lening helpt hen bij de aankoop van hun eerste huis.”

De starterslening is populair in Krimpen

De afgelopen 6 jaar verstrekte de gemeente 75 leningen. Alleen al in het afgelopen jaar ging het om een heel hoog aantal, namelijk 24. De lening helpt starters op de moeilijke koopwoningmarkt. Zij krijgen hiermee boven op hun normale hypotheek een extra lening van de gemeente. Hierdoor kunnen zij vaak eerder een huis kopen. De lening wordt verstrekt op een marktconform rentetarief. Bijkomend voordeel is dat de starters de eerste 3 jaar de lening nog niet hoeven aflossen. De looptijd bedraagt 30 jaar.

Nieuwe inleg voor starters is hoognodig

In de periode 2015 tot en met 2023 stelde de gemeenteraad in totaal 2,6 miljoen euro ter beschikking. Dit bedrag is nu bijna op. Om deze leningen te kunnen blijven uitgeven is een nieuwe storting in het Fonds Startersleningen nodig.

25 leningen met maximaal leenbedrag

Het college van B&W vraag aan de gemeenteraad 1 miljoen euro. Hiermee kunnen 25 Startersleningen met het maximale leenbedrag van 40.000 euro worden uitgegeven. Na goedkeuring van de gemeente beoordeelt het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting de aanvragen en toetst de kredietwaardigheid.

Verordening Starterslening

In 2022 is nieuwste ‘Verordening Starterslening gemeente Krimpen aan den IJssel’ vastgesteld. De belangrijkste wijziging was de hoogte van de maximale koopsom waarop wij een starterslening verstrekken. Deze volgt nu de grens van de Nationale Hypotheek Garantie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio