Statushouders tekenen participatieverklaring in Krimpenerwaard

Krimpenerwaard – Op maandag 12 maart tekenden vijftien statushouders uit de Krimpenerwaard de Participatieverklaring in de bibliotheek van Schoonhoven. De feestelijke bijeenkomst werd bijgewoond door wethouder Lavinja Sleeuwenhoek. 

Welkom statushouders

“Wees welkom en bouw hier een mooie toekomst op”, sprak zij de nieuwe inwoners van de Krimpenerwaard toe. Zij feliciteerde de statushouders van harte met het bereiken van deze mijlpaal. Door de participatieverklaring te ondertekenen verklaren de nieuwkomers kennis te hebben genomen van de waarden en spelregels van de Nederlandse samenleving en deze te respecteren.

Nederlandse kernwaarden

Het is belangrijk dat vluchtelingen met een verblijfsvergunning (status­houders) zo snel mogelijk meedoen in onze samenleving. Het leren van de Nederlandse taal en kernwaarden en het vinden van werk zijn hierbij cruciaal. De participatieverklaring is een verplicht onderdeel van de inburgering. De wettelijke eis is om één bijeenkomst over de Nederlandse kernwaarden voorafgaand aan de verplichte ondertekening te organiseren.

Langer en intensiever traject

De gemeente Krimpenerwaard heeft gekozen voor een langer en intensiever traject. Kort na vestiging in een van onze kernen gaat de gemeente met de nieuwe inwoners in gesprek. Zij worden direct gescreend om een beeld te krijgen van hun diploma’s, werkervaring en taalvaardigheid. Daarna volgen zij een participatietraject van zes bijeenkomsten, georganiseerd door Vluchtelingenwerk.

pvt 2018 1 - Regio Online
Tekenen van participatieverklaring in Krimpenerwaard

Wegwijs in de Krimpenerwaard

De voornamelijk Syrische nieuwkomers werden tijdens het participatieverklaringstraject wegwijs gemaakt in de gemeente Krimpenerwaard. Ze  maakten kennis met de voorzieningen en organisaties die voor hen belangrijk zijn, zoals Vluchtelingenwerk, stichting Krimpenerwaard Intercultureel en de Bibliotheken.

Nederlands burgerschap

Verder kregen de statushouders informatie over het Nederlandse burgerschap, waarbij zaken als gelijkwaardigheid, solidariteit en vrijheid aan bod kwamen. De GGD verzorgde een presentatie over de gezondheidszorg in Nederland, de politie kwam langs om te vertellen over veiligheid en verkeer. En belangrijke onderwerpen als de grondwet en (vrijwilligers)werk werden behandeld..

Ondertekening

De statushouders die de afgelopen periode gevestigd zijn in de Krimpenerwaard, hebben het participatietraject goed doorlopen. De laatste les werd feestelijk afgesloten met heerlijke Somalische hapjes, verzorgd door Krimpenerwaard Intercultureel. Daarna volgde de ondertekening.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Advertentie

spot_img