15.8 C
De Bilt

Statushouders tekenen participatieverklaring

Krimpenerwaard – Op dinsdag 20 november tekenden tien statushouders uit de Krimpenerwaard de Participatieverklaring. De feestelijke bijeenkomst vond plaats in de bibliotheek van Schoonhoven. Wethouder Lavinja Sleeuwenhoek verwelkomde de nieuwkomers en feliciteerde hen van harte met het bereiken van deze mijlpaal.

Door de participatieverklaring te ondertekenen verklaren de statushouders kennis te hebben genomen van de waarden en spelregels van de Nederlandse samenleving en deze te respecteren.

Nederlandse kernwaarden

Het is belangrijk dat vluchtelingen met een verblijfsvergunning (status­houders) zo snel mogelijk meedoen in onze samenleving. Het leren van de Nederlandse taal en kernwaarden en het vinden van werk zijn hierbij cruciaal. De participatieverklaring is een verplicht onderdeel van de inburgering. De wettelijke eis is om één bijeenkomst over de Nederlandse kernwaarden voorafgaand aan de verplichte ondertekening te organiseren. De gemeente Krimpenerwaard heeft gekozen voor een langer en intensiever traject. Kort na vestiging in een van onze kernen gaat de gemeente met de nieuwe inwoners in gesprek. Zij worden direct gescreend om een beeld te krijgen van hun diploma’s, werkervaring en taalvaardigheid. Daarna volgen zij een participatietraject van zes bijeenkomsten, georganiseerd door Vluchtelingenwerk.

participatieverklaring

Wegwijs in de Krimpenerwaard

De nieuwkomers werden tijdens het participatieverklaringstraject wegwijs gemaakt in de gemeente Krimpenerwaard. Ze maakten kennis met de voorzieningen en organisaties die voor hen belangrijk zijn, zoals Vluchtelingenwerk, stichting Krimpenerwaard Intercultureel en de Bibliotheken.

Verder kregen de statushouders informatie over het Nederlandse burgerschap, waarbij zaken als gelijkwaardigheid, solidariteit en vrijheid aan bod kwamen. De GGD verzorgde een presentatie over de gezondheidszorg in Nederland, de politie kwam langs om te vertellen over veiligheid en verkeer. En belangrijke onderwerpen als de grondwet en (vrijwilligers)werk werden behandeld..

De laatste les werd feestelijk afgesloten met heerlijke Syrische hapjes. Daarna volgde de ondertekening.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio