1.7 C
De Bilt

Summer School Lokale Politiek met certificaat

Krimpenerwaard – In de zomer hebben ruim 30 inwoners uit de gemeente Krimpenerwaard een kijkje genomen achter de schermen van de lokale politiek. Voorafgaand aan de raadsvergadering van 26 september hebben de deelnemers van de Summer School een certificaat ontvangen uit handen van burgemeester Roel Cazemier.

Unieke cursus

De cursus, die is bedoeld voor iedereen die erover nadenkt politiek actief te worden, maar nog niet precies weet wat de mogelijkheden zijn, werd voor de eerste keer georganiseerd en aangeboden door de griffie van de gemeenteraad Krimpenerwaard. Burgemeester Cazemier gaf aan dat de opzet van een eigen cursus om inwoners van de gemeente Krimpenerwaard te interesseren voor de lokale politiek uniek is in gemeenteland.

Kneepjes politieke vak

In de laatste twee weken van augustus zijn er drie bijeenkomsten georganiseerd, waarbij de cursisten de kneepjes van het vak van een politicus zijn bijgebracht. Daarbij is er stilgestaan bij de plaats van de gemeente in het landelijke en provinciale bestuurlijke en politieke bestel. Verder is er een mediatraining door RTV Krimpenerwaard georganiseerd hoe de deelnemers hun standpunten het best naar voren kunnen brengen. Gastdocenten hebben presentaties gegeven, de deelnemers hebben wethouders en raadsleden ontmoet om ervaringen uit de praktijk te horen en men heeft de mogelijkheid gehad te speeddaten met de fracties uit de gemeenteraad.

Cursist wordt direct benoemd

De deelnemers waren enthousiast over de cursus. Een deel van de groep heeft nu concrete plannen om de politiek in te gaan. Dat een politieke carrière snel kan gaan bewijst cursist Jan Haagsma, die in dezelfde raadsvergadering op 26 september direct werd benoemd als commissielid voor Pro Krimpenerwaard. Een aantal deelnemers is lid geworden van een politieke partij of gaat eerst een bijeenkomst van een politieke partij/fractie van zijn of haar voorkeur bijwonen.

Praktijk

De geslaagde cursisten namen na een uitleg over de raadsagenda vervolgens plaats op de publieke tribune om te ervaren hoe het er in de praktijk in de gemeenteraad aan toe gaat. Daarbij maakten ze tegelijkertijd kennis met een lange zit, gelet op de ruim vier en een half uur durende raadsvergadering tot ver na middernacht.

Bron: gemeente Krimpenerwaard

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio