The Fairy Tale of Crescendo groot succes

Krimpen aan de Lek – Zaterdagavond werd het concert van het Symfonisch Blaasorkest van Crescendo, The Fairy Tale of Crescendo, onder leiding van Carlo Balemans in samenwerking met het jeugd- en opleidingsorkest van Crescendo onder leiding van Leonthine Verburg uitgevoerd.

Na maandenlang intensief repeteren kwam het er nu op aan om alles ten gehore te brengen aan een groot publiek. De repetities wierpen hun vruchten af, de uitvoering was dan ook een groot succes! Zij beloofde een gevarieerd en verrassend programma en verrassend was het zeker.

Prima sfeer

De sfeer onder het publiek bij de aanvang in de sporthal de Walvis was verwachtingsvol.
Het podium was sfeervol versiert met gekleurde lampjes en (nep)waxinelichtjes.
Het jeugd- en opleidingsorkest zou de avond starten en de jongeren waren best nerveus voor hun optreden.

Zij luidde de avond in met Three little pop tunes, wat is geschreven door de Nederlandse componist Dizzy Stratford, beter bekend onder zijn echte naam Jacob de Haan
Dit werk bestond uit 3 delen: Sunny Day, Tragic Story en Dalton Ska. Ook speelde zij het prachtige “Hello” van de Engelse zangeres Adele. “Shut Up and Dance” van de Amerikaanse poprock-band Walk the Moon werd ook prachtig uitgevoerd door de talentvolle leden van het jeugd- en opleidingsorkest. De volle zaal klapte enthousiast mee bij dat laatste nummer.

Sensationeel slagwerk 

Na het daverende applaus voor het spetterende optreden van het jeugd- en opleidingsorkest werd de zaal donker. Er werden snel her en der wat snare drums neer gezet, die alleen verlicht werden door lichtjes aan de vingers, stokken, trommels en de bekkens. Zij speelden op sensationele wijze het stuk Nostalgia van Hu, wat is gecomponeerd door Huub Righarts. Huub Righarts heeft als slagwerkleraar de hele slagwerksectie leren spelen.

Toen het orkest hem benaderde om mee te denken aan een concertopening was hij zo enthousiast dat hij binnen een paar dagen een heel nieuw stuk opleverde, met de passende titel ‘Nostalgia’. Het optreden werd gevolgd werd door een groots applaus. Een applaus wat in de loop van de avond nog veel zou klinken.

The Fairy Tale

Het Symfonisch BlaasOrkest onder leiding van Carlo Balemans vervolgde met het stuk Arsenal van Jan van der Roost. Prachtige spannende muziek. Er werden zelfs papieren ingezet als muziekinstrumenten door ermee te wapperen.

Het orkest vervolgde met Grimm’s Fairy Tale Forest, wat ook is geschreven door Jan van der Roost.  Dit stuk is een suite van muziek uit het zangspel Es war einmal… wat ook is geschreven door de gebroeders Grimm. Heerlijke luistermuziek om bij weg te dromen naar een sprookjeswereld en je het gevoel geeft dat je er rond kunt dartelen als een ballerina.
De Dirigent dirigeerde bijna dansend en de orkestleden speelde heel gevoelig en geconcentreerd.

De harpiste Judith van Houten bespeelde de harp met vlugge vingers over de snaren en pauken klinken als donder. Een spannende afwisseling van instrumenten die een prachtig geheel van muziek neer zette.

Earth wind & Fire

Vervolgens werden de stukken In the Stone, Got to Get You Into My Life, After the Love has Gone en September van  Earth wind & Fire, gearrangeerd door Peter Kleine Schaars, ten gehore gebracht. Dit arrangement werd pakkend en swingend vertaald door het orkest en maakte het de toehoorders lastig om stil te blijven zitten, je zou bijna opstaan en gaan dansen.

Na dit stuk kwam de pauze, waarin de bezoekers loodjes konden kopen waarmee mooie prijzen konden worden gewonnen.  De verkoop verliep goed en de 1200 loodjes werden dan ook allemaal verkocht. De opbrengst komt ten goede aan SBO Crescendo.

Spotlicht op de harp

Na de pauze gingen de lichten weer uit en scheen het spotlicht op de harp, die prachtig werd bespeelt door Judith van Houten. Tanya van der Meulen zette het lied ‘You raise me up’ in, zo mooi, dat de zaal muisstil werd. Zo mooi en klein gezongen, alleen begeleid door de harp, dat maakte dat de toehoorders ademloos luisterde.

Dit werd gevolgd door de uitvoering  van het SBO wat de ‘Alvamar Overture’ speelde, geschreven door James Barnes. Een ouverture om bij weg te dromen, om halverwege wakker te schrikken van de opwellende muziek. Een stuk dat je in de greep nam en de aandacht vast bleef houden.

Rustgevende zonsondergang

Vervolgens speelde het SBO het stuk ‘Dusk’, wat is geschreven door Steven Bryant.
Dit koraalwerk beeldt de kalmte uit van de schemering en de vurige kleuren van een zonsondergang. Wat je door de prachtige uitvoering ook levendig kon voorstellen.

Na deze prachtige vervoering, werd de vibrafoon neergezet.  Een vibrafoon lijkt op een xylofoon, maar heeft een elektrische motor die kleppen in de buizen onder de toetsen aandrijft, waardoor een vibrerend geluid ontstaat. De vibrafoon werd fantastisch bespeeld door Lars van de Ham.

Solospel

Lars is als 13-jarige begonnen bij het orkest en speelde voor het eerst een solo met het orkest. Hij speelde het stuk Tribute to Lionel, wat een tribuut aan jazz-vibrafonist Lionel Hamption is.

De vibrafoon klinkt heel zwoel, als loungemuziek. Lars speelt heel gevoelig en de muziek is een lust voor het muzikale oor. jazzy klinkt de vibrafoon fantastisch. Tezamen met het orkest wordt het een mooi geheel.

Hoagy Blues

De avond werd afgesloten met The Hoagy Carmichael Selection. De Amerikaanse pianist en componist Howard Hoagland ‘Hoagy’ Carmichael werd beschouwd als de schepper van een zogenaamde ‘blanke blues’ die hij voornamelijk als filmmuziek schreef. Peter Kleine Schaars arrangeerde de meest bekende in dit muzikale portret van Hoagy Carmichael voor harmonieorkest. Het SBO speelde: ‘Skylark’, ‘Georgia on my mind’, ‘Stardust’ en ‘Up a lazy river’.

Groots orkest in kleine gemeente

Het was een fantastische avond die werd verzorgt door het Symfonisch Blaasorkest van Crescendo onder leiding van Carlo Balemans. Dit grootse orkest uit een kleine gemeente heeft zich wederom  bewezen.

Lees ook: King of the concert, koning der orkesten

Het is niet voor niets dat er veel publiek op af komt en deze ook weer heel tevreden en vervuld van innerlijke rust, die dit orkest als uitwerking heeft op de mens, naar huis gaat.
Wie dit concert gemist heeft, en toch ook eens zo’n heerlijke avond mee wil maken, hoeft gelukkig niet zo lang te wachten. Op 16 december geeft het SBO Crescendo namelijk een kerstconcert. Zet deze datum dus vast in uw agenda!

En natuurlijk kun je, wanneer je graag deel wilt nemen aan het orkest zelf, contact opnemen met Crescendo. (Meer informatie: www.crescendokrimpen.nl )

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Advertentie

spot_img