The Night Before Christmas, prachtig uitgevoerd kerstconcert van SBO Crescendo

Krimpen aan de Lek – Zaterdagavond bracht het inmiddels zeer bekende Symfonisch Blaasorkest (SBO) van Crescendo onder leiding van Carlo Balemans, het kerstconcert ‘The Night Before Christmas’ ten gehore in een volle sporthal de Walvis. De avond was gevuld met mooie muziek, zang en samenzang.

The night before Christmas

Bij binnenkomst kon het publiek al vast genieten van drie groepjes muzikanten die om beurten bekende kerstliederen ten gehore brachten. De zaal liep langzaam vol met mensen die vol verwachting naar het concert kwamen. Er hing een gezellige warme kerstsfeer in de sporthal die voor de gelegenheid was omgetoverd tot een concertzaal.
Leden van het orkest hielen tussen de stukken door een presentatie om de muziekstukken aan elkaar te praten. Dit was voor hen best spannend, maar ze hebben het goed volbracht.
Dit werd gedaan door Mirthe (Hobo), Pim (trompettist), en Lars (slagwerk).

Er werd gestart met ‘A Christmas Festival’ van componist Leroy Anderson waarmee het publiek al meteen geraakt werd en men ademloos naar de muziek luisterde. Dit stuk bevat 8 kerstliederen zoals Joy to the world, Deck the Halls, God Rest Ye Merry Gentlemen, Good King Wenceslas; Hark! The Herald Angels Sing, Silent Night, Jingle Bells en  Adeste Fideles.
Ook was er samenzang met het publiek en werd er begonnen met het ere zij God. Wat uit volle borst werd mee gezongen.

Video: J. Rietveld – © Regio Online

Jeroen Thoms

Vervolgens werd het stuk ‘Do you hear what I hear’, wat oorspronkelijk is gecomponeerd door het echtpaar Noël Regney en Gloria Shayne, ten gehore gebracht. Dit werd prachtig gezongen door de getalenteerde Jeroen Thoms.
Nadat Jeroen in 2007 afstudeerde aan de MusicAllFactory in Tilburg is hij te zien geweest in uiteenlopende (semi professionele) producties. Jeroen is naast de productie Alice in Anderland ook betrokken bij de musical Hairspray in Gouda waar hij verantwoordelijk is voor de choreografie. Ook was Jeroen te bewonderen als Hoedenmaker tijdens de première van Alice in Anderland in theater Cascade. Maar ook voor het SBO heeft Jeroen zijn zangtalent al eerder laten horen. Hij zong toen samen met Marjolein de Adel in King of the Concert wat in April dit jaar een groot succes bleek.
Ondanks dat Jeroen maar twee keer samen met het orkest heeft gerepeteerd, waren beide goed op elkaar ingespeeld en klonk het of ze dagelijks samen werken.

Hierna speelde het orkest ‘Russian Christmas Music’, wat is gecomponeerd door Alfred Reed. De inspiratie voor dit stuk vond Reed in een 16e eeuws Russisch Kerstlied, gemengd met motieven vanuit de Russisch-Orthodoxe Kerk. Het stuk kent geen losse delen, maar bestaat wel uit een viertal thema’s, namelijk: Carol of the Little Russian Children; Antiphonal Chant; Village Song; Cathedral Chorus.

Kerstgedicht

Het kerstverhaal, geschreven in de vorm van een gedicht en een vertaling van de originele Amerikaanse versie, werd prachtig voorgedragen door Jeroen Thoms. In dit arrangement van Randol Bass Kon het publiek niet alleen luisteren naar het verhaal, maar werd de muzikale begeleiding verzorgd door het SBO.
Ook de ‘Sleigh Ride’ van Leroy Anderson gaf kerstsfeer, volgens Lars wordt de kerstsfeer in de muziek voornamelijk gebracht door de ‘sleigh bells’ die in dit stuk werden bespeeld door Evert, die voor deze gelegenheid zijn kerstmuts op had gezet.

De leden van het SBO blijken niet alleen prachtige muziek te kunnen spelen, maar ook nog mooi te kunnen zingen. Zo zong een deel van de orkestleden ‘stille nacht’, wat even goed klonk als een professioneel koor.
Tussendoor was er met de zaal samenzang van verschillende bekende kerstliederen wat werd afgesloten door het ‘komt allen tezamen’.
Naast een daveremd applaus voor het orkest, ontvingen dirigent Carlo Balemans en zanger Jeroen Thoms na afloop een prachtige bos bloemen. Het was weer een zeer geslaagde uitvoering van het Symfonisch Blaasorkest van Crescendo.

 

Foto’s: J. Rietveld © Regio Online
Meer foto’s en nabestellen: https://www.beeldbankregioonline.nl/fotos 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Fors minder bussen Capelsebrug en dubbele reistijd onbespreekbaar voor Leefbaar

Krimpen aan den IJssel - Vanaf 17 april gaat het openbaar vervoer tussen Krimpen aan den IJssel en metrostation Capelsebrug sterk verminderd worden, een...

Omwonenden EMK-terrein Krimpen zijn giftig en pikken het gesol niet meer

Krimpen aan den IJssel - Omwonenden van het beruchte en meest giftige terrein van Nederland zijn inmiddels het gesol door politiek en alle andere...

75 jaar Vrijheid wordt 77 jaar in gemeente Krimpenerwaard

Krimpenerwaard - De gemeente Krimpenerwaard vraagt alle organisatoren om hun evenementen en activiteiten in het kader van 75 jaar Vrijheid te verplaatsen naar volgend...

Abonnementen zwembad ’t Wilgerak bestellen via website

Krimpenerwaard - Ging de aanschaf van zwembadabonnementen tot nu toe via een in te vullen folder, dit jaar kan dat helemaal online. De voorverkoop...

Gemeente Krimpen blij met online bezoek Commissaris van de Koning

Krimpen aan den IJssel - Donderdag 8 april bracht de Commissaris van de Koning in de Provincie Zuid-Holland, Jaap Smit, een ambtsbezoek aan de...

Ondernemerskring Krimpenerwaard bijzonder verbonden met haar leden!

Krimpenerwaard - Ondernemerskring Krimpenerwaard streeft ook tijdens de Corona-crisis na verbonden te blijven met haar leden. Dat vergde enige ondernemerskunst, maar het is gelukt. De...

1500 nieuwe laadpalen voor elektrische auto’s in Rotterdam

Rotterdam - Bezitters van elektrische auto’s zijn straks gegarandeerd van een oplaadplek op maximaal 200 meter van hun woning. Deze laadpunten worden door ENGIE...

Werk Polsbroek bij brug en stuwen online gepresenteerd

Polsbroek - In het najaar van 2021 start het waterschap met de uitvoeren van verschillende werkzaamheden in Polsbroek. Een nieuwe brug over de Slangeweg,...