11.8 C
De Bilt

Toelichting Schip asielzoekers Sliksloothaven blijft tot 15 december 2023 in Krimpen

Maandag 22 mei heeft gemeente Krimpen aan den IJssel bekend gemaakt dat het tijdelijke verblijf van het asielschip is verlengd. Vanwege het aanhoudende tekort van (nood)opvangplekken heeft het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) gevraagd om hulp bij de opvang. Daarom is besloten het asielschip tot 15 december 2023 in de Sliksloothaven te laten liggen. Naar aanleiding van dit nieuws heeft de gemeente via sociale media verschillende vragen ontvangen. Hieronder geeft de gemeente haar reactie hierop.

Waarom blijft het schip nog liggen na 1 juli?

In 2022 is 1 juli genoemd als einddatum van het tijdelijke verblijf. Dit besluit is genomen op basis van het toenmalige beleid vanuit de Rijksoverheid. Als gemeente ontvingen we het indringende verzoek om de crisisnoodopvang te verlengen tot 1 juli. Na 1 juli zou het COA zelf weer genoeg opvangcapaciteit hebben. Zoals u in de pers kunt vernemen is dat helaas niet gelukt. Dat komt ook doordat de zogenoemde Spreidingswet nog niet is aangenomen.

Die wet moet voorzien in een verdeling van opvangplekken per gemeente. Daarnaast is de instroom van asielzoekers lastig te beïnvloeden. Het probleem rond migratie is hiermee onveranderd. Daarom heeft de Rijksoverheid ons opnieuw dringend verzocht om het tijdelijke verblijf van het asielschip te verlengen.

Burgemeester Jan Luteijn: “We hebben als college geen aanleiding gezien dit verzoek af te wijzen. Er is grote nood en de huidige opvang op het schip geeft niet veel problemen. We zijn ook erg blij met de inzet van vele vrijwilligers uit Krimpen. Mede dankzij hun hulp is het verblijf de afgelopen maanden naar tevredenheid verlopen.”

Wat betekent dit voor de beschikbaarheid van woonruimte in Krimpen?

De asielzoekers verblijven op het schip Alemannia. Dat is een tijdelijk verblijf. Zij nemen dus niet direct ruimte in op de Krimpense woningmarkt. In een later stadium worden zij als statushouders per gemeente verdeeld over het land. De zorgen die leven onder inwoners over schaarse woonruimte delen we. We kennen de lastige situatie op de woningmarkt. De woonopgave speelt voor alle doelgroepen in heel Nederland en dus ook in onze gemeente. Dit probleem stellen we ook regelmatig in regionale overleggen aan de orde.

Wat gebeurt er na 15 december?

Het verzoek vanuit het COA was om het schip te laten liggen tot 1 januari 2024. Krimpen is een thuis voor vele schippers en daar houden we graag rekening mee. In afstemming met Schuttevaer, de belangenorganisatie voor binnenvaartschippers, hebben we gekozen voor een einddatum van 15 december 2023. Hierna vertrekt het schip. Daarmee maken we ruimte voor de schippers, zodat zij hier tijdens de feestdagen met hun schip kunnen liggen.

Wat ons in 2024 te wachten staat, is nog onduidelijk. We worden toch telkens weer verrast door indringende verzoeken vanuit de Rijksoverheid om te helpen bij de opvang van vluchtelingen. Hoewel we natuurlijk proberen om vooruit te kijken en daarnaar te handelen, is het voor ons als gemeente toch afwachten wat er volgend jaar gaat gebeuren.

Heeft u nog vragen over deze verlenging of wilt u hier iemand over spreken?

Via het e-mailadres noodopvang@krimpenaandenijssel.nl kunt u al uw vragen stellen of om contact vragen met één van de beleidsadviseurs. Heeft u geen internet? Dan kunt u tijdens kantoortijden met ons Krimpens contactcentrum bellen via telefoonnummer 14 0180.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio