7.7 C
De Bilt

VR-paal biedt kijkje in het verleden van Schoonhoven

Krimpenerwaard – Een VR-paal maakt de geschiedenis in Schoonhoven zichtbaar. Beleef hoe het Pruisische leger Schoonhoven bezette door een brug over de lek aan te leggen. Voor wie nieuwsgierig is hoe Schoonhoven er in de 17de eeuw uitzag, biedt nieuwe, digitale techniek uitkomst. Door Virtual Reality (VR) wordt het verleden zichtbaar gemaakt.

VR-paal

Op het wandelpad langs de pont, vlak naast het standbeeld van Olivier van Noort is zo’n VR-paal geplaatst. Met deze nieuwe techniek en uw eigen telefoon kunt u een kijkje nemen in het Schoonhoven van de 17de eeuw. Wethouder Jan Vente nam 8 september als eerste een kijkje in het verleden.

Scan QR-code

De VR-paal werkt heel eenvoudig: Met uw telefoon scant u de QR-code op de paal. Hierop is de VR-omgeving te zien. Door de telefoon in de VR-bril te plaatsen kunt u rondkijken in een geïllustreerde omgeving van Schoonhoven in de 17e eeuw. U ziet  bijvoorbeeld hoe het Pruisische leger een brug over de Lek bouwde om Schoonhoven in te nemen.  Deze illustraties zijn gecombineerde met 360 graden foto’s uit het heden: Het nu en het toen in één. 

Twin cities Schoonhoven en Nieuwpoort

In 2022 bestaat de Oude Hollandse Waterlinie 350 jaar. Schoonhoven was samen met Nieuwpoort een sleutelstad in de defensie van Holland in de 17e en 18e eeuw, als onderdeel van de Oude Hollandse Waterlinie. Door polders onder water te zetten konden vijandelijke legers worden gestopt. Naast de Veerpoort herinneren verdedigingswallen, vestingmuren, oude kanonnen en het Doelenplein, aan Schoonhoven als vestingstad.

De VR Linie

Op meer plekken langs de Oude Hollandse Waterlinie komen VR-palen te staan. Ieder met een eigen lokaal verhaal. Ze zijn te vinden in Nieuwpoort, Woerden en Oudewater.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio