6.4 C
De Bilt

Burgemeester Vroom: “Krimpen ergste coronaplekje van de wereld”

Krimpen aan den IJssel – Tijdens de raadsvergadering van 15 oktober jl. spreekt burgemeester Martijn Vroom zijn ernstige zorgen uit, nu uit de cijfers blijkt dat Krimpen aan den IJssel het ‘ergste coronaplekje van de wereld’ is. Dat blijkt volgens hem uit het aantal coronabesmettingen per 1.000 inwoners.

Aantal sterfgevallen aanzienlijk hoger

Hij noemt het zeer zorgelijk dat sommige mensen nog steeds beweren dat het een gewoon griepje is, of doen alsof er eigenlijk niets aan de hand is. Volgens de burgemeester blijkt uit het aantal mensen dat in Krimpen is overleden aan corona, heel duidelijk dat dit aantal veel hoger is dan bij zelfs de ergste griepepidemie of welke andere ziekte dan ook tot nu toe in Krimpen.

Geen specifieke groepen

Burgemeester Vroom geeft verder aan dat er geen specifieke groepen zijn aan te wijzen voor verspreiding, maar noemt apart dat uit de cijfers blijkt dat de kerken dat niet zijn. Vroom, zelf CDA, zegt dat vrijwel alle kerken strenge maatregelen hebben genomen. Ook geeft hij aan dat er op Facebook onwaarheden worden verspreid die schadelijk kunnen zijn, ook naar hem persoonlijk. Als burgemeester kan hij vanwege de grondwet (art. 6) niet handhaven in kerken. Toch vraagt hij iedereen zich nog scherper en strenger aan de maatregelen te houden dan wettelijk noodzakelijk. Hij hoopt wel dat de wet voor de mondkapjesplicht er snel zal komen.

Zelf kijken

U kunt het stukje van burgemeester Vroom zelf terugkijken op de website van de gemeente Krimpen aan den IJssel bij de raadsvergadering van 15 oktober jl. De exacte tijd is van 12.42 – 17.02 minuten. Rond 2 uur en 20 minuten is er tevens een agendapunt waarin ook aandacht aan coronazaken wordt besteed.

RTV Rijnmond: Mieraskerk toch met 200

Vanochtend heeft RTV Rijnmond televisie opnamen gemaakt bij de aanvang van de dienst in de Mieraskerk. In plaats van 30 mensen komen er toch 200 bezoekers. In een interview legt kerkbestuurder Arjan van Vliet uit waarom. Een anonieme kerkganger legt uit waarom hij toch naar de kerk gaat: “We heb God hoger te dienen dan de overheid.” Bang voor besmetting is hij niet, omdat hij gelooft dat God hem dan zal genezen.

Bekijk hier het interview met de kerkbestuurder.

Ook zorginstellingen en detailhandel getroffen

Het aantal besmetting in de detailhandel, maar vooral ook zorginstellingen loopt volgens burgemeester Vroom hard op. Personeelsleden zelf of gezinsleden van personeel testen positief, waardoor hele gezinnen in quarantaine moeten en dus ook steeds meer (zorg)medewerkers hun werk niet kunnen doen. Daarnaast zorgen anti-virusactivisten voor nog meer risico, door onwaarheden te verspreiden en zichzelf – en daarmee ook anderen – in gevaar te brengen. Tot slot lijkt volgens Vroom ook het gedrag van nonchalante ouderen en gewone burgers sterk bij te dragen aan verdere verspreiding.

Vrijheid is geen recht, maar een plicht

Vrijheid is voor een groot deel van ons even vanzelfsprekend als dat gras groen is en de lucht blauw. Er wordt al snel geroepen dat er van alles mag, vanwege het ‘recht’ op die vrijheid. Maar die vrijheid lijkt geen enkele betekenis te hebben als wij ons niet aan de ‘plicht’ houden die vrijheid te beschermen in gezamenlijkheid. En dan kan een individu of een specifieke groep gevraagd worden zich tijdelijk aan te passen in het belang van iedereen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio