-2.1 C
De Bilt

Weidevogels hebben een betere kans in de Krimpenerwaard

Krimpenerwaard – Weidevogels worden ernstig bedreigd. Waar je vroeger bijvoorbeeld heel veel veldleeuweriken zag vliegen in het Zuid-Hollands Landschap, is er nu nog maar een enkeling. Met sommige weidevogels zoals de grutto gaat het ietsje beter. Ecoloog Jan van Winden is hoopvol maar zegt ook: “we zijn er nog lang niet!” Deze week is het Nationale Vogelweek, een mooie kans om de weidevogels de extra aandacht te geven die ze verdienen!

Effect op weidevogels

In opdracht van de Provincie Zuid-Holland heeft ecoloog Jan van Winden de afgelopen 2 jaar onderzoek gedaan naar het effect van de natuurmaatregelen die in polders De Nesse en Berkenwoude zijn genomen door het Zuid-Hollands Landschap om de weidevogels te beschermen. Dat is nog niet zo makkelijk zegt Van Winden: “Weidevogels hebben uiteenlopende wensen. Neem alleen al het voedsel. Volwassen vogels eten graag regenwormen, terwijl pullen insecten belangrijk vinden. Grutto’s broeden in een dichte graspol, kieviten en scholeksters op de kale grond”

Afstemmen op weidevogels

Elke weidevogel heeft dus zo zijn eigen wensen, daarop afstemmen is een lastige klus. In de polders in de Krimpenerwaard zijn diverse maatregelen genomen om de gebieden “weidevogelproof” te maken. Op nat grasland voelen ze zich het beste thuis. Speciaal daarvoor reguleert Het Zuid-Hollands Landschap bijvoorbeeld het waterpeil in haar gebieden. Hierdoor ontstaat er een mooie combinatie tussen natte plekken en droge plekken vol met bloeiende planten. Daarnaast worden oevers vlakker en natuurlijker gemaakt.

Maatregelen hebben nut

Alle maatregelen hebben nut, geeft Van Winden aan: “De vogels profiteren zeker. Zo zijn er nu nog steeds overal (oudere) kuikens van grutto’s, tureluurs, scholeksters en kieviten te zien. De kans dat die het redden is groot. Veel groter dan vóór de polders op de schop werden genomen. Ook de lepelaar, fuut en purperreiger doen het beter”. Regiohoofd Veenweiden Ninouk Vermeer van Het Zuid-Hollands Landschap is blij dat het de goede kant op gaat in haar regio voor de weidevogels, maar beseft ook dat er nog veel werk verricht moet worden. “We zijn er inderdaad nog lang niet, zoals Jan van Winden terecht aangeeft”.

Op pad met je verrekijker

Regiohoofd Ninouk nodigt iedereen uit om de weidevogels van dichtbij te komen bewonderen: “Kom zelf eens kijken in de Krimpenerwaard, het is zo mooi nu! Je ziet met eigen ogen waar wij als natuurbeheerder, samen met agrariërs en onze donateurs zo hard voor werken. Vergeet je verrekijker niet! De wandeltips van onze boswachters vind je hier: www.zhl.nl/struinroutes

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio