16.8 C
De Bilt
zaterdag, 25 mei 2024

Herontwikkeling ‘Werf aan den IJssel’ levert gemeente Krimpen forse financiële strop op

De scheepswerf Joh. Van Duijvendijk is een van de oudste delen van onze gemeente. De werf is een bekende plek aan de IJsseldijk. Bijvoorbeeld door de 2 monumentale houten gebouwen (loodsen) en de binnendijkse villa. Daarmee is het 1 van de meest kenmerkende en historisch waardevolle delen van onze gemeente.

In 2009 heeft de gemeente Krimpen aan den IJssel de scheepswerf van de familie Van Duijvendijk gekocht. Toen met de bedoeling om de monumentale gebouwen te restaureren. En een nieuw appartementengebouw toe te voegen. Vanwege de economische crisis heeft dit lang op zich laten wachten. Pas in 2023 heeft de gemeenteraad een nieuw bestemmingsplan vastgesteld. Op dit moment werken we – nog deels achter de schermen – hard om de herontwikkeling tot een goed einde te brengen.

Eerste fase bodemsanering valt fors tegen

Recent is de eerste fase van de bodemsanering (aan de westzijde van de insteekhaven) met goed gevolg afgerond. Helaas is dat veel duurder geworden dan waar we op basis van het saneringsplan rekening mee hielden. Alleen al voor de westkant bedragen de kosten € 850.000,-. Dat is ruim € 600.000,- meer dan het bedrag dat we voor de sanering van het hele terrein raamden.

Donderdagavond 7 maart informeerde wethouder Tempel de raad daarover mondeling. Vandaag verstuurden we een uitgebreid document met feiten aan de gemeenteraad.

Geen gevaar voor volksgezondheid

Er is tijdens de uitvoering geen sprake geweest van gevaar voor de volksgezondheid. Ook voor de tweede fase van de sanering – aan de oostkant van de insteekhaven – verwachten we dat niet.

Begroting voor het totale project staat zwaar onder druk

Inmiddels is een nieuwe begroting voor het totale project in de maak. Deze bespreken we later dit voorjaar met de gemeenteraad. De kans bestaat dat de gemeente 2 miljoen verlies lijdt op de herontwikkeling van de werf. Er wordt alles aan gedaan om dit mogelijke verlies naar beneden bij te stellen.

Start verkoop appartementengebouw ‘De oude werf’ in april 2024

Vanaf 11 april zijn de definitieve ‘vrij op naam’ prijzen bekend. Ook de andere verkoopdocumenten zoals de tekeningen, plattegronden, meer- en minderwerk lijst en aanvullende informatie komen dan op de website.

Ook aan de herontwikkeling van de oostkant wordt druk gewerkt. In de rijksmonumentale loodsen komt een zorginstelling voor jongeren met autisme en horeca. In de nieuwbouw blokken komen werfplaatswoningen, woningen met een atelier of werkruimte aan huis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio