18 C
De Bilt

Mogelijk kansen voor windturbines in de Stormpolder

In Krimpen aan den IJssel willen 4 partijen samen kijken naar het ontwikkelen van windturbines in de Stormpolder. Het college spreekt deze week steun uit voor verder onderzoek naar één locatie in dit gebied. Windenergie is belangrijk om in 2050 klimaatneutraal te zijn als gemeente. Dit is een landelijk doel dat ook Krimpen aan den IJssel moet halen.

De gemeente deed onderzoek naar plek voor windturbines in de Stormpolder De gemeente deed in 2021 onderzoek naar de plek waar windturbines in de Stormpolder zouden passen. Uit dit onderzoek kwam een aantal plekken waar mogelijk ruimte is voor een windturbine. Na bezoeken op locatie en gesprekken met de grondeigenaren bleven 2 mogelijke locaties over. Die ziet u op de afbeelding.

Lokale partijen hebben interesse in het ontwikkelen van windturbines

Om windenergie te ontwikkelen, moet er een initiatiefnemer zijn. Zo’n initiatiefnemer kan een voorstel doen voor het plaatsen van windturbines. Als gemeente kregen we deze maand brieven van 4 initiatiefnemers. Die samen willen kijken naar het ontwikkelen van 2 windturbines in de Stormpolder. Het gaat om 2 bedrijven: Royal IHC en BML Groep. Samen met de lokale energiecoöperatie Energiek Krimpen en de ECRR, het regionale verband van energiecoöperaties. Het college is blij met het initiatief van deze partijen. Wethouder Wubbo Tempel: “Dit kan een grote bijdrage leveren aan een klimaatneutraal en gezond Krimpen aan den IJssel in 2050.”

Steun voor één locatie

Het college besloot daarom deze week één van de locaties te steunen. Locatie 2 vindt het college mogelijk geschikt voor een windturbine. “We gaan graag met de initiatiefnemers in gesprek over deze plek,” zegt Tempel. Voor locatie 1 geldt dit niet, een windturbine vindt het college hier niet haalbaar. Dat heeft onder meer te maken met een lunchroom en een flat met kantoren binnen 150 meter van de afstand van deze plek. “Windenergie is belangrijk, maar we gaan natuurlijk netjes om met alle regels,” benadrukt de wethouder.

Onderzochte locaties Stormpolder
Onderzochte locaties Stormpolder – Beeld: gemeente Krimpen aan den IJssel

Er komen nieuwe, landelijke regels voor windturbines

Dit zijn nieuwe regels voor geluid, veiligheid, de slagschaduw en de afstand tot gebouwen en woningen. De eerste versie van deze regels is nu bekend, maar de regels staan nog niet vast. Deze nieuwe regels hebben mogelijk invloed op de kansen voor windenergie in de stormpolder. Dat gaan we als gemeente onderzoeken als deze regels vaststaan. Het kan hierdoor zijn dat een windturbine op locatie 2 uiteindelijk ook niet mogelijk is.

Aanmelden voor nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van windenergie in Krimpen aan den IJssel Voor wie de ontwikkelingen rond windenergie graag volgt, verstuurt gemeente Krimpen aan den IJssel een speciale nieuwsbrief. Meld u hiervoor aan om op de hoogte te blijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio