11.5 C
De Bilt

Door 1KZ1EJ3-bordjes maakt Leeuwarden zelfdoding bespreekbaar

Wethouder Nathalie Kramer heeft op 15 juni samen met raadslid Otto van der Galiën het eerste 1KZ1EJ3-bordje van de gemeente Leeuwarden geplaatst op een bankje in het Vossepark. 1KZ1EJ3 is een campagne van stichting 113 Zelfmoordpreventie. De campagne is vorig jaar gestart om mensen aan te moedigen in gesprek te gaan over zelfdoding. De stichting heeft goudkleurige bordjes gemaakt met daarop de tekst 1K Z1E J3. Gemeenten plaatsen de bordjes op bankjes en creëren zo een plek voor een goed gesprek.

1KZ1EJ3-bordjes zeer waardevol

In november 2022 heeft de gemeenteraad van Leeuwarden een motie aangenomen voor het plaatsen van meerdere 1KZ1EJ3-bordjes op bankjes binnen de gemeentegrenzen. Otto van der Galiën, Raadslid Lijst 058, is de initiatiefnemer van de motie. “Vorig jaar heeft een kennis mij verteld dat hij dankzij een 1K Z1E J3 bordje hier vandaag nog staat. Dit heeft veel indruk op mij gemaakt. Vanaf dat moment heb ik mij daarom ingezet voor het plaatsen van de bordjes in de gemeente Leeuwarden”, aldus Otto van der Galiën.

Een gesprek kan het begin zijn van een oplossing

Er rust nog steeds een taboe op het praten over zelfdoding. Er is veel schaamte. Terwijl een gesprek nou juist enorm kan opluchten en het begin kan zijn van een oplossing. Wethouder Nathalie Kramer: “We hopen dat de 1KZ1EJ3-bankjes in onze gemeente helpen om het onderwerp beter bespreekbaar te maken. En dat we echt even de tijd nemen om elkaar te zien en te horen hoe het écht met iemand gaat”.Het voeren van een gesprek over zelfdoding is spannend, maar niet moeilijk. Iedereen kan het. Op de bordjes staat een QR-code die leidt naar de campagnepagina van Stichting 113 Zelfmoordpreventie. Hier is een korte online training te vinden die mensen leert hoe ze een gesprek over zelfdoding kunnen voeren.

1KZ1EJ3-bordjes op meerdere locaties in gemeente Leeuwarden

In de motie is het college verzocht om in alle wijken en dorpen van gemeente Leeuwarden een bankje te voorzien van een 1KZ1EJ3-bordje. In middels hebben al meer dan 10 wijkpanels en dorpsbelangen hier positief op gereageerd. Verschillende wijken/dorpen willen op meerdere bankjes een bordje plaatsen. De gemeente hoopt dat nog veel meer wijken en dorpen ervoor kiezen een bordje te plaatsen. Voor het aanvragen kan gemaild worden naar: gemeente@leeuwarden.nl.

Gemiddeld overlijden 5 mensen per dag door zelfdoding

In 2022 overleden 1.916 mensen door zelfdoding in Nederland. Dat zijn gemiddeld 5 mensen per dag. Elke zelfdoding raakt gemiddeld 135 mensen. Dit betekent dat er in 2021 meer dan 250.000 mensen geraakt werden door het verdriet van zelfdoding.

Zelf hulp nodig?

Denk je aan zelfdoding of maak je je zorgen om iemand? Bel met 0800 – 0113 of chat via de website www.113.nl gratis en anoniem met deskundige vrijwilligers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio