3.9 C
De Bilt

Stevige aanpak voorkoming schulden: “Hoe eerder hoe beter”

De gemeente Noardeast-Fryslân gaat nog steviger inzetten op het zo vroeg mogelijk signaleren van (dreigende) schulden. Het doel is om huishoudens met schulden eerder te bereiken en vroegtijdig hulp aan te bieden, zodat schulden niet verder oplopen. Het college neemt de aanpak Vroegsignalering van schulden structureel in de organisatie op en maakt € 16.000 vrij voor de ontwikkeling van medewerkers en systeem- en communicatiekosten.

Vroegsignalering schulden past bij de ambities van het college om in te zetten op preventie

Wethouder Bert Koonstra: “Door allerlei situaties, een echtscheiding, verlies van je baan, kun je zomaar ineens in de financiële problemen zitten. We kunnen op allerlei manieren helpen en willen dat goed onder de aandacht brengen bij de mensen die die hulp nodig hebben. Wij kijken zonder oordeel; het maakt ons niet uit hoe de situatie is ontstaan. Iedereen die dat nodig heeft, kan bij ons aankloppen voor hulp en advies.” Koonstra begrijpt dat het niet eenvoudig is om tijdig aan tafel te komen en de inwoners te bereiken.

“Dat vraagt veel inzet. Men wil het zelf oplossen en loopt niet met financiële problemen te koop.” Doel van de vroegsignalering is uiteindelijk dat iedereen gewoon mee kan doen in de maatschappij. Dat mensen werk of dagbesteding hebben en dus minder gebruik maken van een bijstandsuitkering, gezondheidsproblemen afnemen en een stabiele thuissituatie kennen.

Signalen van betalingsachterstanden worden bij de gemeente gemeld

Maandelijks ontvangt de gemeente deze signalen van verhuurders, zorgverzekeraars, energieleveranciers en het waterbedrijf. Medewerkers van de gemeente zoeken vervolgens contact met het betreffende huishouden om hulp aan te bieden. Dit kan via een huisbezoek, een telefoontje, Whatsapp bericht, een brief of een e-mail. Deze aanpak brengt een grote groep inwoners in beeld die nog niet bij de gemeente bekend was.

Het aantal huishoudens met schulden in Noardeast-Fryslân stijgt. In 2022 ging het nog om ongeveer 1.160 huishoudens, in 2023 is dit gestegen naar 1.340, ongeveer 6,7% van het totaal aantal huishoudens in Noardeast-Fryslân. “Dat is gewoon te veel en toont voor mij het belang van vroegsignalering aan,” aldus Koonstra.

In 2023 kreeg de gemeente ongeveer 3,4 meldingen per maand per 1.000 inwoners binnen. 19% van deze inwoners werd bereikt; 17% hiervan accepteerde het hulpaanbod. De komende tijd blijft de gemeente experimenteren, evalueren en bijsturen bij de uitvoering van vroegsignalering.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio