7.2 C
De Bilt

Afvalscheiding heel natuurlijk

DDFK-gemeenten – Op vrijdag 3 november om 9.00 uur is de officiële start van het scholenproject ´Slakje en het biobakje´; een project van de DDFK-gemeenten (Dantumadiel, Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland c.a.) en NME centrum De Klyster. Leerlingen van SBO De Twine ontvangen het eerste exemplaar van een heuse ontdekhoek uit handen van vier DDFK-wethouders, Jelle Boerema, Pieter Braaksma, Jaap Hijma en Gerben Wiersma.

Slakje en het biobakje

Net als De Twine ontvangen alle scholen een ontdekhoek en een lesprogramma. Het project ‘Slakje en het Biobakje’ moet kinderen ervan bewust maken dat groen afval geen ‘afval’ is, maar ‘grondstof’. Groen afval kan in de biobak. Daarom krijgen de oudste kinderen uit ieder gezin een eigen biobakje mee om thuis te gebruiken. Het bakje is bedoeld om keukenafval te verzamelen, dat vervolgens in de groene container kan worden gedeponeerd.

Belang van afvalscheiding

De huisjesslak speelt een hoofdrol in dit project; de leerlingen gaan de slak samen met de wethouders bestuderen en zodoende tot de ontdekking komen dat dit beestje een grote opruimer is in de natuur. In de natuur is het afval van de één de grondstof voor de ander en als je zo tegen afval aankijkt, dan is het opeens heel logisch om zelf thuis afval te scheiden. De kinderen mogen bovendien de bestuurders het hemd van het lijf vragen over het hoe en waarom van afvalscheiding. Tot slot gaan de leerlingen onder leiding van een Klystergids naar buiten voor een herfstwandeling, waarin het accent ligt op de opruimers in de natuur.

Achtergrond

Afvalscheiding is belangrijk voor een duurzame samenleving. De landelijke doelstelling is om het huishoudelijk restafval terug te brengen naar 100 kg per persoon per jaar (nu nog circa 150 kg). Hiervoor is het nodig dat het huishoudelijk afval nog beter gescheiden wordt. De grondstoffen (o.a. GFT glas, papier, textiel) kunnen prima worden hergebruikt. Onderzoek wijst uit dat burgers positief staan tegenover het scheiden van GFT, maar het lang nog niet allemaal doen. Dit blijkt ook uit analyses van het afval uit de grijze container. Gemiddeld zit hier nog rond de 30% GFT afval in.

Biobakje

Wilt u ook dat uw groente-, fruit- en keukenafval in de groene container terecht komt? Met behulp van het Biobakje wordt dit zo gemakkelijk mogelijk gemaakt. Omrin heeft samen met gemeenten het Biobakje ontwikkeld van gerecycled kunststof uit ons eigen plastic afval. Bewoners die ook een biobakje op hun aanrecht willen gebruiken kunnen vanaf 1 december een bakje ophalen bij Kringloopwinkel “De Wissel in Dokkum”, Kringloopwinkel “Raderwerk” in Kollum, Kringloopwinkel “Fryslân 58” in Damwâld en de milieustraat in Ferwert.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio