17.4 C
De Bilt

Astrologie: pseudowetenschap? College van Stefan Sleeuw

Astrologie is terug van weggeweest, zeker op sociale media. Onder wetenschappers wordt dit als pseudowetenschap gezien en heeft astrologie nog steeds niet zo’n goede naam. Hoe komt dat eigenlijk? En wat is een pseudowetenschap? In zijn publiekscollege op 25 januari bij de Academie van Franeker gaat Stefan Sleeuw zowel in op de aard van wetenschap én op astrologie.

Pseudowetenschap?

Astrologie mag op social media dan helemaal hot zijn, er is nog niets dat wijst op herwaardering door wetenschappers. Waarom heeft astrologie als wetenschap eigenlijk een slechte reputatie? Als het een pseudowetenschap is, wat is dan het verschil met een ‘echte’ wetenschap? En is het mogelijk deze te verenigen met een wetenschappelijk wereldbeeld? Stefan Sleeuw geeft in zijn publiekscollege een filosofische reflectie op de aard van wetenschap, maar hij biedt ook een nadere kijk op de astrologie.

Promovendus in de filosofie

Stefan Sleeuw is promovendus in de theoretische filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn proefschrift gaat over de vraag naar de aard van begripstoeschrijvingen: wat betekent het precies om van iemand te zeggen dat hij iets begrijpt, bijvoorbeeld een taal, een theorie of een natuurkundig verschijnsel? Sleeuw rondde eerder de bachelor en research master Wijsbegeerte af aan dezelfde universiteit.

Stefan Sleeuw
Stefan Sleeuw over astrologie – Foto: Academie van Franeker

Het publiekscollege vindt plaats op 25 januari in de collegezaal van de Academie van Franeker (Botniastins, Breedeplaats 1, Franeker). Aanvang: 20.00 uur. Toegangskaartjes à 10 euro zijn vanaf een halfuur voor aanvang verkrijgbaar in de Botniastins. Reserveren kan via academiefraneker.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio