10.4 C
De Bilt

biodiversiteit ook de sleutel voor onze gezondheid?

Leeuwarden – Biodiversiteit is ook voor onze gezondheid. Het is eind mei en dat betekent dat er steeds meer te oogsten is van onze Fryske bodem: verse sla, spinazie, peulen, aardbeien en ander klein fruit. Er is dan ook geen beter moment om ons af te vragen wat de relatie is tussen wat we eten, waar dit vandaan komt en hoe gezond we als mensen zijn. Bacteriën – in ons eten, ons microbioom en de bodem – kunnen wel eens de sleutel zijn naar een betere gezondheid op alle fronten, toch staan we hier nog maar weinig bij stil. 

Om te weten te komen hoe dit zit en hoe men hier zelf aan kan werken, organiseert de Friese Milieu Federatie (FMF) op maandag 5 juni de GroenLunch ‘Biodiversiteit, (ook) de basis van onze gezondheid!’.

In deze GroenLunch

Hoe rijker de diversiteit van ons microbioom, hoe veerkrachtiger onze gezondheid. Dus zou voedsel geproduceerd op een gezonde, biodiverse bodem dan ook leiden tot een gezonder microbioom? En zorgt dat voor een betere gezondheid van ons, de mens? En als dat allemaal zo samenhangt, hoe kunnen we dat dan in de praktijk brengen?

Uitleg over biodiversiteit tijdens Groenlunch

Tijdens deze GroenLunch zijn Marco van Es en Rineke Dijkinga de sprekers. Marco vertelt, als expert op het gebied van bacteriën en het menselijke microbioom, over de relatie tussen biodiversiteit en de mens. Hij doet dit vanuit het perspectief van de bacteriën waar tot nu toe nog weinig onderzoek naar gedaan is. Rineke Dijkinga is voedingsexpert en gaat in op de bodem waarop ons eten groeit, en de darmen (onze bodem) als hoofdrolspelers van onze gezondheid en veerkracht. Tijdens de lunch vertelt Rineke hoe men met mes en vork aan beide bodems tegelijk kan werken. Na de presentaties is ruimte voor vragen uit de zaal.

De sprekers

Marco van Es is oprichter van de stichting Bac2nature. Marco is opgeleid tot scheikundige en werkte jarenlang bij Winclove, een onderzoeks- en productiebedrijf voor probiotica. Hij richtte een paar jaar geleden de stichting Bac2nature op. Een stichting die Nederlandse beleidsmakers, wetenschappers, zorgprofessionals en bedrijven informeert over de wetenschappelijke inzichten over het belang van microbiële blootstelling voor de gezondheid van de mens. 

Rineke Dijkinga van Heerlijk Westerwolds Land probeert al 20 jaar mensen te verleiden om ‘echt en eerlijk te eten met gezonde en onbewerkte ingrediënten’. Zij is orthomoleculair en natuurgeneeskundig therapeut en adviseerde duizenden mensen met chronische klachten op het gebied van voeding en leefstijl. Ze schreef meerdere boeken over dit onderwerp en heeft sinds een aantal jaren een akkerbouwperceel en een voedselbos waarin ze haar visie op voeding in de praktijk brengt.

Deze GroenLunch bijwonen?

Iedereen die biodiversiteit interessant vindt, is van harte welkom. Het vindt plaats op maandag 5 juni 2023 van 12.00 tot 13.00 uur in de Grote Zaal in de Kanselarij. Aanmelden voor deze GroenLunch kan via www.fmf.frl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio