7 C
De Bilt

Boompjes BOSK worden een Tiny Forest op schoolplein CBS De Sprankel, Stiens

Het is feest! Op woensdag 16 november – tijdens de Provinciale Boomfeestdag – helpen alle 340 leerlingen van basisschool CBS De Sprankel in Stiens bij de aanplant van een Tiny Forest op hun eigen schoolplein. Tegels eruit, boompjes erin! Gedeputeerde Douwe Hoogland, wethouder Evert Stellingwerf en voorzitter Jan Dijkstra van de provinciale boomfeestdagcommissie helpen bij het planten van de allereerste jonge bomen.

Het belooft een bijzonder Tiny Forest te worden. Een deel van de bomen is namelijk afkomstig uit BOSK. In maart van dit jaar – tijdens de viering van de Boomfeestdag in Sint Annaparochie – stuurden leerlingen van de Bildtse basisscholen de bomen op reis, naar BOSK. Een hele zomer zwierven de jonge bomen door het centrum van Leeuwarden om nu uiteindelijk wortel te kunnen schieten in een Tiny Forest in Stiens.

600 bomen en struiken

Wat dit Tiny Forest nog meer bijzonder maakt: alle zeshonderd bomen en struiken die in het bos geplant worden, betreffen inheemse soorten die in Nederland gekweekt zijn. Waardoor ze van nóg groter nut zijn voor de lokale biodiversiteit. “Dit Tiny Forest draagt bij aan verkoeling op warme dagen, meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval. Zo is de school beter bestand tegen klimaatverandering. En het is natuurlijk een leuke plek om te spelen. Zo werken we als gemeente aan een groenere en bos(k) rijke omgeving”, vertelt Evert Stellingwerf, Wethouder gemeente Leeuwarden.

Wat is een Tiny Forest

Een groene oase ter grootte van een tennisbaan; een plek waar bomen groeien, insecten zoemen en egels kunnen schuilen. De kinderen gaan als Tiny Forest Rangers het bos deels onderhouden. In het buitenlokaal leren ze over de natuur, maar ook reken- en taallessen kunnen er prima gegeven worden. Ook voor buurtbewoners is het bos een fijne plek om in de natuur te zijn.

Samenwerking

Gemeente Leeuwarden, IVN Natuureducatie, Landschapsbeheer Fryslan, Boomfeestdag, Staatsbosbeheer, Snoek Puur Groen en It Fryske Gea werken samen aan een groene toekomst voor de Sprankel. Presentator Raynaud Ritsma zorgt voor een feestelijke plantdag.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio