19 C
De Bilt

Boring Markt Dokkum toont eeuwenlang gebruik van terp

Dokkum- Op dit moment wordt op de Markt in Dokkum druk gewerkt aan de voorbereidingen voor de ontwikkeling van het Abdijhof met ijsfontein. De graafwerkzaamheden worden onder begeleiding van twee archeologen uitgevoerd. Dat gebeurt omdat de Markt onderdeel is van de terp waarop Dokkum is gebouwd. Deze terp is aangewezen als archeologisch rijksmonument.

De archeologen hebben de afgelopen dagen al diverse waterputten en funderingsresten blootgelegd. Ook zijn er oude graven met menselijke resten gevonden. De huidige Markt was namelijk ooit een begraafplaats die behoorde bij een klooster en abdijkerk die na de dood van Bonifatius hier werden gesticht. Vanaf de 8e eeuw tot circa 1830 zijn hier mensen begraven.

Voor de aanleg van de fontein op het midden van de Markt moet worden gegraven in de terpgrond. Dit is voor de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed aanleiding om de terp verder te onderzoeken. Op vrijdag 8 december zijn daarom in de terp door een gespecialiseerd bedrijf twee boringen uitgevoerd tot circa 7 meter diepte. De boorkernen geven naar verwachting een mooie doorsnede van de opbouw van de terp.

Een van de boorkernen gaat naar de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort om verder te worden onderzocht. De onderzoekers en archeologen hopen de ontstaansgeschiedenis van de Bonifatiusterp zichtbaar te maken en resten te vinden van het eeuwenlange gebruik van deze terp.

Na de dood van Bonifatius in 754 werd Dokkum voor christenen een bedevaartsoord en toen werd hier een terp van 3 meter hoogte opgeworpen. Later is deze opgehoogd om er een herdenkingskerkje neer te zetten. In 11e eeuw werd er een klooster met abdijkerk gebouwd. In de 16 eeuw werd de kerk met het bijbehorende klooster afgebroken. Met het bouwmateriaal werd de huidige Martinuskerk gebouwd. De toren van de abdijkerk liet men staan, die werd pas in 1832 gesloopt. In de jaren ’50 zijn bij een opgraving resten gevonden van de fundering van de abdijkerk en de toren. Bij de komende herinrichting van de Markt zal de plattegrond hiervan weer zichtbaar worden gemaakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio