9 C
De Bilt

Burgemeester Buma sluit woning vanwege overtreding Opiumwet

Op donderdag 12 mei 2022 is een woning aan de Prof. mr. P.S. Gerbrandyweg in Leeuwarden gesloten op last van burgemeester Buma.

Buma in gelijk gesteld

De woning werd door de huurder in gebruik gegeven aan een (vermoedelijke) drugsdealer. Daarop heeft de politie op 11 januari 2022 een instap gedaan in de woning. De politie trof toen in totaal 52,92 gram heroïne en 31,48 gram cocaïne aan. De huurder was het niet eens met deze sluiting en vroeg de rechtbank tweemaal om een voorlopige voorziening te treffen. De rechter heeft de burgemeester beide keren in het gelijk gesteld, waarop de woning alsnog is gesloten.

Op basis van de Opiumwet is de burgemeester bevoegd om deze woning te sluiten en die bevoegdheid gebruikt hij hier. Sluitingen zoals deze zijn een goed voorbeeld van de uitvoering van het handhavingsbeleid in de gemeente Leeuwarden; het doel van dit beleid is  – kort gezegd – het tegengaan van drugshandel en het voorkomen van drugsgerelateerde onveiligheid en/of overlast voor omwonenden. De gemeente, Politie Noord-Nederland en het Openbaar Ministerie werken intensief samen om tegen illegale drugshandel op te treden.

In 2022 is tot nu toe (met deze woning erbij) 11 keer gebruik gemaakt van deze bevoegdheid door de burgemeester.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio