12.7 C
De Bilt

Burgemeester Buma sluit woning na brand vanwege overtreding Opiumwet

Op donderdag 30 juni 2022 is een woning aan de Bijenhofstraat in Leeuwarden gesloten op last van burgemeester Buma. In deze woning trof de politie op 24 maart 2022 een hennepkwekerij aan. Deze hennepkwekerij is ontdekt naar aanleiding van een brand in de woning waarover de brandweer was gealarmeerd. De brand was veroorzaakt door de hennepkwekerij. Een deel van de hennepkwekerij was dan ook volledig afgebrand, in een ander deel stonden nog 96 planten.

Kwekerij in woning

De kwekerij was verder professioneel ingericht met aan hennepteelt gerelateerde goederen, zoals onder andere ventilatoren, koolstoffilters, luchtafzuigers en groeimiddelen. Ten behoeve van de hennepkwekerij werd er illegaal stroom afgetapt. De eigenaar was het niet eens met deze sluiting en vroeg de rechtbank om een voorlopige voorziening te treffen. De rechter heeft de burgemeester in het gelijk gesteld, waarop de woning is gesloten voor de duur van drie maanden.

Sluiting voor 3 maanden

Op basis van de Opiumwet is de burgemeester bevoegd om deze woning te sluiten en die bevoegdheid gebruikt hij hier. Sluitingen zoals deze zijn een goed voorbeeld van de uitvoering van het handhavingsbeleid in de gemeente Leeuwarden; het doel van dit beleid is  – kort gezegd – het tegengaan van drugshandel en het voorkomen van drugsgerelateerde onveiligheid en/of overlast voor omwonenden. De gemeente, Politie Noord-Nederland en het Openbaar Ministerie werken intensief samen om tegen illegale drugshandel op te treden.

In 2022 is tot nu toe 13 keer gebruik gemaakt van deze bevoegdheid door de burgemeester.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio