19.2 C
De Bilt

Burgemeester Buma sluit woning Boksdoornstraat in Leeuwarden vanwege overtreding Opiumwet

Op dinsdag 16 augustus 2022 is een woning aan de Boksdoornstraat in Leeuwarden gesloten op last van burgemeester Buma. In deze woning trof de politie op 4 januari 2022 een hennepkwekerij aan met 192 hennepplanten. Daarnaast werd een hoeveelheid van 41 gram henneptoppen aangetroffen, evenals diverse aan professionele hennepteelt gerelateerde goederen, zoals koolstoffilters, assimilatielampen, ventilatoren en groeimiddelen. Ook werd er illegaal stroom afgetapt ten behoeve van de hennepkwekerij.

Sluiting aangevochten, maar in hoger beroep verloren

De overtreder en bewoner van de woning vocht de sluiting aan bij de bestuursrechter tot en met hoger beroep. Nadat de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State in hoger beroep oordeelde dat de burgemeester in deze zaak terecht tot een sluiting heeft besloten, is de sluiting alsnog ten uitvoer gelegd. De woning is gesloten voor de duur van 3 maanden.

Bevoegdheid burgemeester

Op basis van de Opiumwet is de burgemeester bevoegd om deze woning te sluiten en deze bevoegdheid gebruikt hij hier. Sluitingen zoals deze zijn een goed voorbeeld van de uitvoering van het handhavingsbeleid in de gemeente Leeuwarden; het doel van dit beleid is  – kort gezegd – het tegengaan van drugshandel en het voorkomen van drugsgerelateerde onveiligheid en/of overlast voor omwonenden. De gemeente, Politie Noord-Nederland en het Openbaar Ministerie werken intensief samen om tegen illegale drugshandel op te treden.

In 2022 is tot nu (met deze woning erbij) 16 keer gebruik gemaakt van deze bevoegdheid door de burgemeester.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio