9.4 C
De Bilt
dinsdag, 21 maart 2023

Cote Create rondt laatste project als stadskunstenaar af in school voor nieuwkomers

Leeuwarden – Donderdag 12 januari rondde Cote Create haar laatste kunstwerk af als stadskunstenaar van Leeuwarden. Samen met kinderen van nieuwkomers heeft ze de entree en de hal van hun school in de Larixstraat in Leeuwarden voorzien van muurschilderingen. ‘Cote Create heeft prachtige projecten uitgevoerd waarbij altijd aandacht was voor groepen die het nodig hadden. Haar kunst heeft mensen samengebracht’, aldus Hein Kuiken, wethouder Cultuur.

Kunst in school creëert veilige plek                    

‘Ik noem mijn werk als stadskunstenaar social art, omdat ik de kunst gebruik als sociaal instrument om mensen bij elkaar te krijgen. Ik vertel er een verhaal mee over iets wat gaande is bij een groep mensen. Ook probeer ik door samenwerking met een groep, mensen een gezamenlijk doel te laten bereiken. Zo ook tijdens mijn laatste project’, aldus Cote Create.

Voor haar laatste en tevens grootste project heeft Cote Create samen met leerlingen de lange gang van de school in de Larixstraat in Leeuwarden beschilderd. Op deze school krijgen kinderen van nieuwkomers les. Dit kunstproject omarmt de zoektocht naar het ergens bij horen. Wanneer mensen samen naar een gezamenlijk doel toe werken, krijgen zij het gevoel ergens bij te horen, bij een plek en bij een groep waar ze zich veilig voelen. Dat was de reden voor Cote Create om dit project te ontwikkelen.

Door samen met de kinderen te werken aan een grote muurschildering in hun eigen school, zijn zij onderdeel geworden van het project op hun eigen school, samen met hun schoolgenootjes. Samen hebben ze geholpen een veilige plek, de school, voor henzelf te creëren. Daarnaast laat dit project zien dat kunst de universele taal spreekt, dat kunst grenzen vervaagt en dat door het inzetten van kunst op een specifieke plek mensen dit gaan ervaren als een fijne omgeving.

Voorgaande projecten als stadskunstenaar

Cote Create was stadskunstenaar van 2020 tot en met 2022. 2020 en 2021 waren door de corona pandemie lastige jaren. Zij heeft haar plannen toen steeds moeten bijstellen. Haar eerste project was tijdens de eerste lockdown. Toen heeft ze zich als stadskunstenaar gefocust op de mentale gezondheid. Overal in de stad heeft ze kleurrijke zinnen op straat geschreven om mensen een hart onder de riem te steken.

Haar tweede project was gericht op ondernemers, die hadden het zwaar in die tijd. Ze heeft illustraties voor hen gemaakt op hun etalages, hen gefilmd en hun verhalen opgetekend. Dit alles met de boodschap ‘support the locals’. Weer een ander project was gericht op ouderen. Voor en met hen heeft ze kerstballen gemaakt met een korte boodschap erop, die ouderen uit het tehuis cadeau konden geven aan vrienden of familie die in deze tijd zoveel voor hen hebben betekend.

Stadskunstenaar van Leeuwarden

Cote Create werd uitgeroepen tot stadskunstenaar van de gemeente Leeuwarden voor de periode 2020-2021. Omdat ze door COVID-19 niet alles heeft kunnen doen wat ze had willen doen, heeft het college van burgemeester en wethouders vorig jaar haar termijn verlengd tot eind 2022.

Cote Create heet eigenlijk Maria Jose Jara Veragua. Ze is geboren en getogen in de Chileense hoofdstad Santiago. Tijdens een reis naar Australië in 2016 leerde ze haar geliefde kennen. Die kwam uit Dokkum. Sinds maart 2019 wonen ze samen in Leeuwarden.

Leeuwarden heeft sinds 2010 een stadskunstenaar. ‘Stadskunstenaar’ is een eretitel voor een periode van twee jaar. De stadskunstenaar van Leeuwarden voert verschillende activiteiten uit waarbij de inwoners van de gemeente Leeuwarden worden betrokken. Voor de periode 2023-2024 wordt er geen nieuwe stadskunstenaar benoemd. In 2023 gaat de gemeente Leeuwarden op zoek naar een stadsdichter. Hierover binnenkort meer.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio