22.7 C
De Bilt

Dag van de Duurzaamheid had een geslaagde voorleesdag in Dantumadiel

Afgelopen maandag, op de Dag van de Duurzaamheid, werd er op diverse basisscholen in Dantumadiel en Noardeast-Fryslân door burgemeester, wethouders en raadsleden voorgelezen. De voorleesdag werd georganiseerd door Natuur- en Milieu Educatie Centrum De Klyster.

Tijdens de Dag van de Duurzaamheid wordt er ieder jaar door het hele land op basisscholen voorgelezen uit een boek over duurzaamheid. De actie valt precies in de Kinderboekenweek. Die heeft dit jaar het toepasselijke thema Gi-Ga-Groen.

De kinderen werden voorgelezen uit ‘Raar maar waar, nuvere minsken’

Het verhaal kon zowel in het Fries als in het Nederlands worden voorgelezen. Tijdens het voorlezen lieten de voorlezers plaatjes aan de kinderen zien om het verhaal sprekender te maken. Na het voorlezen zijn de kinderen in gesprek geweest over duurzame dingen door middel van verschillende voorwerpen die de voorlezers meegenomen hadden. Zo gaf de pompoen aanleiding om met elkaar te praten over gezonde biologische voeding en streekproducten, en was het solarlampje aanleiding om over duurzaam opgewekte energie in gesprek te gaan.

Wethouder Rebecca Slijver kwam bij groep 8 van OBS Burgerschool in Dokkum langs om voor te lezen. Bij groep 7 en 8 van CBS De Boustien in De Westereen kwam burgemeester Agricola langs om voor te lezen. De kinderen van beide basisscholen waren erg enthousiast over het bezoek. Ze hebben op een vertellende en speels manier meer geleerd over duurzaamheid.

Voorleesdag over duurzaamheid voor 14e keer georganiseerd

De landelijke actie is door stichting Urgenda bedacht om kinderen te laten ervaren dat duurzaam het nieuwe normaal is. Zij leren wat duurzaamheid inhoudt, waarom dit zo belangrijk is en wat zij zelf kunnen doen om er aan bij te dragen. Op initiatief van De Klyster is ieder jaar een Fries verhaal beschikbaar, zodat de leerlingen in hun eigen taal betrokken worden bij duurzaamheid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio