19.2 C
De Bilt

Datalek aanvragers TOZO-regeling in Leeuwarden

Zo’n 8800 ondernemers uit de regio Leeuwarden die de TOZO-regeling hebben aangevraagd, ontvangen deze week een brief over een datalek waarbij hun gegevens zijn betrokken. In de brief legt de gemeente Leeuwarden uit wat er fout is gegaan en biedt zij haar excuses aan.

Datalek

Van de ruim 8800 ondernemers vroegen er drie om een toelichting op hun afrekening. Door een interne fout is hen die toegestuurd in een Exceldocument in plaats van een pdf. Het document bevatte informatie van alle aanvragers van de TOZO-regeling uit het openbare handelsregister, aangevuld met hun Burgerservicenummer. Deze gegevens hadden uiteraard niet verzonden mogen worden. Hiervoor zijn de excuses aangeboden.

Mogelijkheid tot identiteitsfraude

Met de combinatie naam + Burgerservicenummer kan een crimineel identiteitsfraude plegen. In dit geval is er geen aanwijzing dat dit is gebeurd. Waarschijnlijk hebben de ontvangers van het document de verborgen gegevens niet gezien. De drie betrokken ondernemers is gevraagd het bestand te verwijderen, en zij hebben dit beloofd.

De gemeente Leeuwarden heeft maatregelen genomen om dergelijke fouten met een datalek in de toekomst zo veel mogelijk te voorkomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio