10.8 C
De Bilt

De Baren en Boren in Hout in Leeuwarden

Leeuwarden – De hoogste van de drie terpen in het hart van de Leeuwarder binnenstad is thuishaven van het art project De Baren. Tijdens het festival Arcadia wordt letterlijk en figuurlijk gegraven in het verleden van de Nijehoveterp door bewoners, kunstenaars en wetenschappers.

Eeuwenoude woningen in De Baren

Op 28, 29 en 30 juli nemen Paul Borghaerts en Henk Oly ons drie dagen lang mee in de bouw- en bewoningsgeschiedenis van zeven eeuwenoude woonhuizen op de top van de terp. Borghaerts bemonstert de constructies door houtboringen en achterhaalt hun leeftijd door jaarringonderzoek. Uit welke Europese regio komen de bomen vandaan, wanneer heeft een timmerman het hout verwerkt?

Oly bouwt aan een stamboom van de huizen met behulp van historische bronnen, zoals belastingregisters en koopakten. Hij ontrafelt hoe de opdrachtgevers en bewoners heetten en welke rol zij speelden in de samenleving.

Borghaerts en Oly creëren sense of place voor eigenaren van huizen met namen als ‘Jerusalem’ en de ‘Wildeman’, voor historisch geïnteresseerden en andere bezoekers. Maak hun zoektocht mee naar middeleeuwse sporen van voornaam wonen op de terp tijdens de manifestatie in de Waalse kerk.

Info

  • Waar: Waalse kerk in de Grote Kerkstraat 222
  • Wanneer: 28, 29 en 30 juli, van 11.00 tot 17.00 uur (vrije inloop) 

Meer weten over De Baren? Kijk op www.debaren.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio