15 C
De Bilt

Dokkum houdt historisch symposium over Waalse Furie

Dokkum – Het jaar 1572 is het begin van de ‘Geboorte van Nederland’ en een keerpunt in de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). Elke stad en veel dorpen in ‘de Nederlanden’ speelden hierin hun eigen rol en hebben hierin een eigen historie. In diverse steden in Nederland wordt stilgestaan bij deze gebeurtenis. Zo ook in Dokkum. Op vrijdag 9 september is er een speciaal symposium in de Grote Kerk in Dokkum.

Sprekers en heruitgave boek

Tijdens een speciaal symposium wordt stilgestaan bij deze thema’s en wordt de rol van Dokkum in dit geheel uitgelicht. Tijdens deze bijeenkomst zijn er 3 sprekers. Prof. Dr. Herman Pleij, emeritus hoogleraar historische letterkunde, Ihno Dragt, voormalig directeur van Museum Dokkum en Siebe van Seijen.

Herman Pleij

Herman Pleij is emeritus hoogleraar historische Nederlandse letterkunde, gespecialiseerd in de middeleeuwse literatuur aan de Universiteit van Amsterdam. Ihno Dragt schreef het boek “Ontsnapt aan het bloedbad: Hendrik van Bra’s verhaal over de Waalse Furie van 1572 in Dokkum”. De herdrukdruk van dit boek zal tijdens dit symposium worden gepresenteerd. Siebe van Seijen is architect en betrokken bij diverse restauraties en monumentale bouwprojecten in Noord-Nederland. Van Seijen zal tekst en uitleg geven over wat er nog te zien is aan de gebouwen uit de tijd van de Waalse Furie.

Waalse Furie in Dokkum

De Waalse Furie was van 12 t/m 15 september 1572 een bezetting tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Dit werd gevolgd door een bloedige bevrijding door Waalse troepen in Spaanse dienst. De bevrijding moest een einde maken aan de gemeenschappelijke Geuzen-, boeren- en burgerbezetting van de Friese plaats, onder leiding van hopman Sipke van Scheltema. Deze bevrijding mondde uit in een grootschalige plundering, gevolgd door een stadsbrand.

Onthulling zuil Sonnemapleintje

Tijdens dit symposium wordt een speciale informatiezuil onthuld aan het Sonnemapleintje.

Aanmelden

Wilt u bij dit symposium aanwezig zijn? Meld u dan uiterlijk 31 augustus aan via: s.bosma@noardeast-fryslan.nl. Mensen die zich al eerder voor dit symposium hadden aangemeld hoeven dan niet nog een keer te doen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio