13.3 C
De Bilt

Duurzame markt en circulaire challenge in het gemeentehuis

Op 15 november organiseert de Gemeente Leeuwarden in samenwerking met de Vereniging Circulair Friesland en De Uitkijkers een duurzame markt en circulaire challenge. Iedereen is van harte welkom op de 1e verdieping van het gemeentehuis. De challenge en markt zijn van 13.00 tot 18.00 uur.

Duurzame ondernemers in het gemeentehuis

Van lekkernijen zoals taartjes, fairtrade koffie tot circulaire bloemenvazen van wijnflessen. Op de duurzame markt vertellen lokale ondernemers het verhaal achter hun circulaire producten. En bezoekers kunnen deze producten ook kopen. Daarnaast kan er, door diegenen die het het hardst nodig hebben, gratis dames-, heren- en kinderkleding geshopt worden bij de Buurvrouw & Buurvrouw bus.

Ook is er een escaperoom, de VR-experience van Omrin en bezoekers kunnen een tegel inwisselen voor een plant (1 plant p.p.) De Energiecoaches van de gemeente zijn aanwezig om energiebespaaradvies te geven en er is informatie over de verschillende subsidies en leningen voor het energiezuinig maken van het huis. Alle activiteiten zijn gratis.

De Circulaire Challenge

Onder leiding van Barbara Vos van De Uitkijkers werken de studenten tijdens de challenge aan een zo duurzaam en circulair mogelijk ontwerp. Het gaat om circulaire vraagstukken van Spoordok, de herinrichting van het Sixmaplein, de verbouwing van Carré 1 in het gemeentehuis en de nieuwbouw in Heechterp. Projectleiders pitchen deze vraagstukken aan de studenten.

De studenten bepalen zelf hoe ze op creatieve wijze invulling geven aan de Challenge. Rond 16.30 uur presenteren de studenten het eindresultaat aan de projectleiders en wethouder Duurzaamheid, Evert Stellingwerf. Aan de challenge kunnen 40 studenten meedoen van NHL Stenden, Friesland College, Friese Poort, Van Hall Larenstein en de Frisian Design Factory.

Inwoners en studenten betrekken bij de circulaire economie

Gemeente Leeuwarden wil met inwoners en ondernemers werken naar een circulaire economie in 2050. Circulair bouwen is daarin een belangrijk thema bij het klimaatbestendig maken van de gemeente en het afremmen van grondstoftekorten. ‘’2050 klinkt nog heel ver weg, maar Leeuwarden beschikt nu al over veel bedreven ondernemers die duurzame en circulaire oplossingen ontwikkelen in de bouw en maakindustrie.

Met de duurzame markt en de challenge willen we bezoekers laten zien welke ontwikkelingen er zijn en wat er allemaal al gedaan wordt om zoveel mogelijk grondstoffen in de kringloop te behouden,’’ aldus Evert Stellingwerf.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio