2.4 C
De Bilt

Energietoeslag wordt doeluitkering en telt niet mee als vermogen in Dantumadiel

De energietoeslag als doeluitkering. Dat is wat het college van gemeente Dantumadiel heeft besloten. Een doeluitkering is een uitkering die mensen krijgen om een bepaald doel mee te kunnen betalen. In dit geval de energierekeningen. Door dit besluit hoeven mensen die de energietoeslag krijgen, deze niet bij hun inkomen op te tellen. Dit betekent dat dit geen negatief effect heeft op kwijtschelding van gemeentelijke belastingen.

Begin september 2022 werd bekend gemaakt dat de energietoeslag is verhoogd van 800 naar 1.300 euro. “Minsken meitsje harren soargen omdat dizze taslach útkeard wurdt as bysûndere bystân en wetlik sjoen dus ekstra fermogen is. Wêrtroch’t se mooglik minder kwytskelding fan gemeentlike belêstingen krije kinne soenen. Troch fan de taslach in doelútkearing te meitsjen, is soks no net oan ‘e oarder”, vertelt wethouder Rommy Kempenaar. Bij de energietoeslag is het doel het betalen van de energierekeningen. Doordat de toeslag niet meegeteld wordt bij de vermogenstoets hoopt het college dat het ontvangen bedrag ook voor het juiste doel wordt gebruikt, om de hoge energiekosten te betalen.

Met terugwerkende kracht

De ingangsdatum om de energietoeslag als doeluitkering te benoemen is 1 januari 2022. Er wordt hier dus met terugwerkende kracht naar gekeken. Dit geldt dus ook voor mensen die eerder dit jaar een toeslag hiervoor hebben ontvangen.

Hulp bij aanvragen energietoeslag

De toeslag is een tegemoetkoming voor de stijgende energieprijzen in 2022.
Mensen die hulp willen bij het aanvragen kunnen terecht bij de formulierenbrigade van het Bolwerk of de Thuisadministratie van Humanitas.

Geldzorgen?

Inwoners van gemeente Dantumadiel kunnen gebruikmaken van de test op Geldfit.nl. Door korte vragen krijgen ze inzicht in hun financiële situatie. Mensen krijgen een persoonlijk advies en tips hoe ze geld kunnen besparen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio