23.4 C
De Bilt

Leeuwarden European Youth Capital in 2028?

Hoe zou het zijn als Leeuwarden in 2028 de titel European Youth Capital (EYC) mag dragen? Wat willen jongeren in Leeuwarden dan bereikt hebben? Welke stappen wil de gemeente met hen voor, tijdens en na dat jaar zetten? Hoe ziet de wereld – of in dit geval onze gemeente – er dan uit voor jongeren?

Samen dromen op het European Youth Capital Festival

Tijdens het EYC Festival op donderdag 30 mei nodigt gemeente Leeuwarden jongeren en organisaties die met jongeren werken uit om samen te dromen over de toekomst. Neushoorn transformeert in een heus festival met een gevarieerd programma. Zo zijn er muziek, activiteiten en optredens van onder andere LAB058, Fulkaan, Tienskip, Dance Company 058, Deeptrax en Leeuwarden Student City. Alle bezoekers krijgen de kans om hun ideeën voor Leeuwarden en voor EYC 2028 in te brengen: die zijn van groot belang voor het bidbook dat Leeuwarden moet inleveren om mee te dingen naar de titel European Youth Capital in 2028.

Jongeren zijn en hebben de toekomst

Wethouder Nathalie Kramers kijkt uit naar het evenement: “Dit festival is een mooie kans om te laten zien wat Leeuwarden te bieden heeft en om de jongeren een stem te geven in onze plannen. Zij zijn en hebben de toekomst. Als gemeente geloven we in hun talenten en staat hun belang centraal. Niet alleen tijdens dit event, maar in ieder besluit. Samen kunnen we iets bijzonders creëren voor de toekomst van onze gemeente.”

Wat willen jongeren in Leeuwarden?
Wat willen jongeren in Leeuwarden? – Foto: gemeente Leeuwarden

Wat houdt European Youth Capital in?

Elk jaar wordt deze titel toegekend aan een Europese stad die zich inzet voor het versterken van de betrokkenheid van jongeren in de samenleving. De gemeente moet daarvoor begin 2025 een bidbook indienen bij het organiserende European Youth Forum. Leeuwarden zoekt hiervoor de samenwerking met organisaties die voor, door en met jongeren werken. Als EYC 2028 wil de gemeente Leeuwarden jongeren een stem geven en een platform bieden om hun ideeën te realiseren.

Praktische informatie

Het EYC Festival is gratis toegankelijk en jongeren tussen 12-27 jaar én organisaties die jongeren kansen bieden zijn van harte welkom. Jongeren kunnen op vertoon van hun ID gewoon deelnemen, geen tickets of aanmelding nodig. Organisaties kunnen zich aanmelden door te mailen naar eyc2028@leeuwarden.nl.

EYC Festival
Beeld: EYC

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio