21.1 C
De Bilt

Feestvieren in plaats van trakteren in de klas

Bij IKC Sint Paulus in Leeuwarden gaat woensdag 12 juni de campagne ‘Wie jarig is viert feest’ van start. Met deze campagne worden scholen en kinderopvangorganisaties uitgenodigd om hun traktatiebeleid om te zetten in een feestbeleid. Dus niet meer trakteren, maar feest vieren in de klas en de jarige in het zonnetje zetten.

Aanleiding voor het nieuwe traktatiebeleid is dat steeds meer gezinnen moeilijker rond kunnen komen. Daarnaast neemt overgewicht onder kinderen toe. ,,Feestvieren in plaats van trakteren is misschien even wennen, maar het heeft een hoop voordelen. Het kost ouders niks en voorkomt dat kinderen ongezonde traktaties meenemen naar school. Daarnaast vergroot het kansengelijkheid op school, is het beter voor het milieu en scheelt het ouders een hoop traktatiestress’’, aldus JOGG-regisseur Lisa Feddema van de gemeente Leeuwarden die zich ervoor inzet dat jongeren opgroeien in een gezonde leefomgeving.

Week voor de Gezonde Jeugd

Het feest valt dit jaar tijdens de Week voor de Gezonde Jeugd. Ieder jaar vraagt JOGG samen met gemeenten en partners door heel Nederland een week lang extra aandacht voor een leefomgeving waarin iedereen gezond kan opgroeien. Want een gezonde toekomst begint bij een gezonde jeugd. Dit sluit ook perfect aan bij de gezondheidsnota ‘Samen Gezond’ van de gemeente Leeuwarden. ,,We willen alle inwoners gelijke kansen bieden om met elkaar gezond op te groeien en te leven’’, aldus wethouder Nathalie Kramers van de gemeente Leeuwarden.

Feestvieren en dansen met Juvat Westendorp

Bijzonder is dat niemand minder dan landelijk JOGG-ambassadeur Juvat Westendorp het feest met de kinderen viert. Juvat is een bekende acteur, presentator, danser en choreograaf. Hij gaat samen met de kinderen van IKC Sint Paulus feest vieren en dansen. Op die manier laat hij zien hoe leuk het vieren van een feestje kan zijn, ook zonder het uitdelen van een traktatie. Om dit initiatief ook in de toekomst toe te passen brengen de JOGG-regisseurs een kistje met feestkaarten bij scholen langs die daarvoor belangstelling hebben. Daarop staan allerlei leuke activiteiten waar de jarige uit mag kiezen, bijvoorbeeld: maak een feesthoed of een gekke feestfoto met de hele groep.

Veel belangstelling voor feestbeleid

‘Wie jarig is viert feest’ is een initiatief van JOGG Zuid-Holland Zuid, GLOS Educatief en een aantal GGD-organisaties. Door middel van de campagne worden scholen, maar ook kinderdagverblijven en BSO’s, uitgenodigd om hun traktatiebeleid om te zetten in een feestbeleid. Inmiddels hebben meer dan tien scholen in de gemeente Leeuwarden zich al aangemeld.

Ook diverse kinderdagverblijven uit Leeuwarden hebben belangstelling voor het nieuwe feestbeleid. Zij konden een prentenboek aanvragen met dieren die allemaal op hun eigen manier een feestje vieren. Het jarige kind kiest dan zelf welk feestje hij/zij wil vieren. IKC Sint Paulus is de eerste school in Fryslân die de materialen heeft ontvangen zodat ze kunnen overstappen op het nieuwe feestbeleid.

Meer informatie: www.wiejarigisviertfeest.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio