12.7 C
De Bilt

Gebiedsontwikkeling Spoordok in nieuwe fase door sloop ‘Maxis’

Medio mei is begonnen met de ontwikkeling van Spoordok, met de sloop van het voormalige Jumbo-gebouw aan de Snekertrekweg 23 in Leeuwarden. Het pand stond na het vertrek van woonwinkel Jysk begin dit jaar leeg. De sloop is één van de eerste zichtbare stappen van het nieuwe project. Een levendige stadswijk waar men in de toekomst kan wonen, werken, recreëren en misschien wel kan studeren en winkelen. Verbindend, eigen en grensverleggend.

Het oude Jumbo gebouw, bij velen bekend als de voormalige Maxis, wordt gesloopt om ruimte te maken voor nieuwe woningen in combinatie met andere functies. De plannen richten zich op een prettige en veilige leefomgeving waar vooral ruimte wordt geboden aan voetgangers en fietsers. De auto is niet meer in het zicht, parkeren wordt centraal opgelost.

Voormalige Jumbo-gebouw

“De sloop van het voormalige Jumbo-gebouw is een belangrijke mijlpaal in de gebiedsontwikkeling van Spoordok.” zegt wethouder Hein de Haan. “Met deze stap maken we een grote sprong voorwaarts in onze ambitie om dit deel van de stad te transformeren tot een aantrekkelijke en levendige stadswijk. De sloop onderstreept ook het commitment van de gemeente en gebiedsontwikkelaar BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling aan de realisatie van dit grensverleggende project.”

Ontwikkelkader Spoordok

Samen met de eigenaren – en met bijdragen uit de samenleving – maakte de gemeente in samenwerking met BPD al een gebiedsvisie voor Spoordok. De gemeente werkt dit jaar met de eigenaren en een ontwerpteam van ZUS en Vakwerk verder aan het ontwikkelkader Spoordok. Hierin worden de deelgebieden, de stedenbouwkundige kaders en het programma verder uitgewerkt. De verwachting is dat dit ontwikkelkader begin 2024 aangeboden wordt aan de gemeenteraad. Als het ontwikkelkader door de gemeenteraad in 2024 wordt vastgesteld, kan de gemeente het stedenbouwkundig plan voor Spoordok verder uitwerken. “Hiermee liggen wij nog altijd op koers voor start bouw van de eerste woningen/appartementen in de loop van 2027.”, aldus Hein de Haan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio