18.6 C
De Bilt

Geen nieuwe ambtsketen voor gemeente Harlingen

Afgelopen woensdag sprak de gemeenteraad in beslotenheid over het raadsvoorstel voor een nieuwe ambtsketen. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad van Harlingen besloot om het raadsvoorstel niet door te zetten. Door het raadsvoorstel niet opnieuw te agenderen komt er een einde aan de onduidelijkheid rondom het raadsvoorstel voor een nieuwe ambtsketen.

Breed overleg tussen de verschillende partijen ging aan het besluit vooraf. Verschillende raadsleden gaven aan overvallen te zijn door de ontstane beeldvorming rondom het raadsvoorstel en de maatschappelijke discussie die daarop volgde.

Mogelijke historische waarde ambtsketen

Door de jaren heen hebben diverse dragers van de keten van de gemeente Harlingen aangegeven dat het omhangen en afdoen van het sieraad lastig is. Hoe de keten oogt is sterk afhankelijk van het postuur van de persoon die hem draagt. Daarom wilde de gemeenteraad in eerste instantie de ambtsketen laten aanpassen. Vanwege de mogelijke historische waarde bleek dit niet mogelijk. Kleine aanpassingen werden er eerder al wel gedaan.

Discussie

De aanschaf van een nieuwe keten voor maximaal 12 duizend euro leek uitkomst te bieden, maar leidde tot een maatschappelijke discussie. Volgens de wet moet een ambtsketen deels van zilver zijn. Het maakt het ambt van de burgemeester zichtbaar bij ontvangsten en officiële gelegenheden. Daarnaast maakt een koninklijk besluit het dragen van de keten door de burgemeester bij gemeenteraadsvergaderingen zelfs verplicht. Als de burgemeester afwezig is wordt de keten ook gedragen door wethouders die optreden als locoburgemeester.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio