17.2 C
De Bilt
zaterdag, 25 mei 2024

Gemeenten in gesprek met inwoners over veiligheid buitengebied

Op dinsdag 2 april 2024 organiseerde de gemeenten Dantumadiel en Noardeast-Fryslân een rondgang door het buitengebied voor het project Veilig Buitengebied. Met bewoners werd in gesprek gegaan over het onderwerp veiligheid. Deze gespreksronde was vooral bedoeld om bewoners bewust te maken van (ondermijnende) criminaliteit op het platteland. Criminele zaken als diefstal van diesel of gps-installaties of dure landbouwmachines, xtc-dumping, hennepkwekerijen in een afgelegen schuur, worden sneller opgemerkt en kunnen zelfs voorkomen worden wanneer inwoners hier alert op zijn.

Burgemeester Klaas Agricola: “Heel veel mensen hebben totaal geen idee wat ondermijnende criminaliteit is. Juist in het buitengebied proberen criminele organisaties hun slag te slaan door bijvoorbeeld leegstaande schuren te huren om er een hennepkwekerij of drugslab in te beginnen. De gevolgen voor de eigenaar van de schuur, dus de verhuurder kunnen ingrijpend zijn.”

Vestiging drugslabs of hennepkwekerijen

Het buitengebied van gemeenten is in trek bij criminelen om er drugslabs of hennepkwekerijen te vestigen. Signalen die kunnen wijzen op de aanwezigheid van een lab of kwekerij zijn:

  • Drugslabs geven een specifieke (chemische) geur af. Bij een hennepkwekerij is vaak een sterke henneplucht waarneembaar.
  • Er rijden onbekende voertuigen over het erf.
  • Laden en lossen gebeurt dicht tegen de schuur aan. Voertuigen worden zo geparkeerd dat onduidelijk is wat er binnen of buiten gebeurd.
  • Grote delen van schuren en loodsen zijn dichtgeplakt. Je kunt nergens naar binnen kijken.
  • Er is voornamelijk activiteit in de avond of nacht.
Actie ondermijning 2024
Actie ondermijning buitengebied 2024 – Foto: gemeente Dantumadiel

Project Veilig Buitengebied gemeenten Dantumadiel en Noardeast-Fryslân

In 2021 is de gemeente Dantumadiel samen met Noardeast-Fryslân gestart met het project Veilig Buitengebied. In dit project werken verschillende partijen zoals politie, brandweer, het Platform Veilig Ondernemen en land-en tuinbouworganisaties samen aan de veiligheid van het grote buitengebied van de beide gemeenten. Er is aandacht voor onderwerpen als diefstal, inbraak en ondermijning. Maar er wordt bijvoorbeeld ook naar het onderhoud van de openbare ruimte gekeken. Met als doel om een aantrekkelijk gebied voor wonen en werken te creëren, maar onaantrekkelijk voor (ondermijnende) criminaliteit.

Melden is belangrijk

Wij hebben elkaars ogen en oren hard nodig in de strijd voor een leefbaar buitengebied en tegen (drugs)criminaliteit. Herkent u bepaalde signalen of bent u zelf benaderd door mogelijke criminelen? Anoniem melden kan via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000. Melden bij gemeente of politie kan natuurlijk ook.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio