13.2 C
De Bilt

Gezonde Smikkelweken 2023 in Friesland van start; spelenderwijs meer groente eten

Friesland – De derde editie van Spoony’s Gezonde Smikkelweken gaat van start, het grootste nationale groenteprogramma voor kinderen. Tijdens de Gezonde Smikkelweken ontdekken kinderen op een speelse manier gezonde en duurzame voeding, door middel van spelletjes, proeven en zelf koken. Van courgettecake tot bietenpizza’s. 

Dit jaar is het aantal deelnemers meer dan verdubbeld ten opzichte van vorig jaar, 120.000 kinderen doen mee. Het gaat om 1.100 buitenschoolse opvang-locaties (bso’s), ruim 200 basisscholen en 10 kinderdagverblijven (kdv’s).

Aftrap in Friesland

De Gezonde Smikkelweken vinden plaats in de tweede week van de zomervakantie op bijna 1.100 bso-locaties door heel Nederland. Dit jaar doen voor het eerst alle provincies in Nederland mee. Zo ook Friesland, waar zo’n 95 locaties en dus ruim 8.000 kinderen meedoen. De Friese kick-off vindt plaats op maandag 31 juli van 11 – 12 uur, op bso De Bijenkorf van kinderopvangorganisatie Kinderwoud in Heerenveen.

Daar zal Gerrie Rozema, wethouder van de Gemeente Heerenveen, met de kinderen een groentechallenge aangaan om de Gezonde Smikkelweken af te trappen. Net als de andere bso’s ontvangt bso De Bijenkorf vrolijke pakketten met verse groente, spelletjes en activiteiten. Hieronder valt een pakket om courgettecake te bakken en een zintuigenspel waarmee de kinderen onbekende groente, zoals ananastomaten, ontdekken. 

Stichting Spoony

De Gezonde Smikkelweken is een initiatief van Stichting Spoony. Het programma wordt mede mogelijk gemaakt door overheidsprogramma Jong Leren Eten en vele partners die zonder winstoogmerk meedoen. 

Smikkelweken

Phaedra Mensen, oprichtster van Spoony: “In Nederland eet 85% van de kinderen in de leeftijd 4 tot 12 jaar te weinig groente. Honger wordt sneller gestild met een ongezonde snack. Met als resultaat dat 1 op de 7 Nederlandse kinderen overgewicht heeft. Het is onze missie om alle kinderen gezond te leren eten. Maar it takes a village to raise a child. Want ondanks dat ouders het belangrijk vinden dat hun kind gezond en gevarieerd eet, lukt het in de praktijk vaak niet. De Gezonde Smikkelweken is een middel om hen daarbij te helpen, omdat we een heel systeem in beweging zetten. Want zowel de kinderen, als ouders, opvang en scholen doen mee.”

Uitbreiding naar basisscholen en kinderdagverblijven

Dit jaar doen voor het eerst ook scholen en kinderdagverblijven mee. In samenwerking met Stichting Goeie Grutten is een Gezond Smikkelweken-lespakket ontwikkeld speciaal voor kinderen in groep vier tot en met zeven. Hierdoor staat bij ruim tweehonderd basisscholen (bijna allemaal gelegen in gebieden waar ondersteuning in sociaal en economisch opzicht van extra waarde is) educatie over gezonde en duurzame voeding centraal in de laatste drie weken van het schooljaar. Daarnaast wordt ook de Gezonde Smikkelweken Mini geïntroduceerd bij kinderen tussen één en vier jaar. Op die manier worden ook de allerkleinsten al op jonge leeftijd enthousiast gemaakt voor gezonde voeding. 

Mensen: “Het is geweldig om te zien dat er dit jaar zoveel kinderen meedoen. Zo kunnen we nog meer impact maken. Het laat bovendien zien dat er behoefte is aan leuke initiatieven die kinderen op een speelse manier betrekken bij gezond en duurzaam eten.”

Doe thuis ook mee!

Alle kinderen die deelnemen via hun bso of school krijgen voor thuis ook een Kook-en Speelboek met recepten, eetspelletjes en challenges. Kinderen die niet naar de deelnemende bso’s en scholen gaan, kunnen via het online platform toch gratis thuis meedoen aan de Gezonde Smikkelweken. Deze activiteiten kunnen ze individueel doen of samen met hun familieleden. Door deel te nemen aan de challenges maken ze kans op een van de honderd prijzen, variërend van een Cortina fiets en Nike Air Jordans tot een stuntstep en tijdschriftabonnementen. Meedoen kan tot en met 3 september 2023 via www.gezondesmikkelweken.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio