21.7 C
De Bilt

Heroprichting 306 squadron op vliegbasis Leeuwarden

Leeuwarden – Vrijdag 14 september wordt, vooruitlopend op de komst van de onbemande MQ-9 Reaper vliegtuigen, is de heroprichting van het 306 squadron op vliegbasis Leeuwarden. Op die dag is het precies 65 jaar geleden dat het squadron voor het eerst werd opgericht.

Vaandel

Tijdens een korte ceremonie overhandigt de Commandant Luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal Luyt, via de Commandant Vliegbasis Leeuwarden, kolonel Stallmann, het squadronvaandel aan de Commandant 306 squadron, luitenant-kolonel Roddenhof.

Heroprichting

Voorafgaande aan deze heroprichting leveren beeldanalisten en inlichtingenspecialisten van het 306 squadron met de zogeheten PED-capaciteit (processing, exploitation and dissemination) al sinds december 2016 een belangrijke bijdrage aan de internationale missie Operation Inherent Resolve.

Honderden inlichtingenproducten sinds eind 2016

In de PED-Cel worden analyses gemaakt, die worden gebruikt om doelen te selecteren voor de vliegtuigen van de anti-ISIS coalitie. Dit gebeurt zo zorgvuldig mogelijk om burgerslachtoffers en nevenschade te voorkomen. Inmiddels hebben de inlichtingenspecialisten in bijna twee jaar tijd al vele duizenden uren videomateriaal verwerkt en hebben ze al vele honderden inlichtingenproducten gemaakt voor coalitiepartners.

500 uur videoanalyse vanaf vliegbasis Leeuwarden

Sinds juni van dit jaar werken de specialisten van het 306 squadron op vliegbasis Leeuwarden. Begin deze week behaalde het squadron vanaf deze locatie hun eerste mijlpaal doordat zij door de magische 500-urengrens van video-analyse zijn gegaan.

Onbemande MQ-9 Reaper

Medio 2020 worden de 4 onbemande MQ-9 Reaper toestellen verwacht waarmee het squadron zal gaan opereren. Het is nog niet bekend waar deze worden gestationeerd. Daarnaast zal het squadron inlichtingenproducten blijven maken voor coalitiepartners.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio