15.6 C
De Bilt

Inclusief stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in De Harmonie

Leeuwarden – Op 14, 15 en 16 maart zijn de verkiezingen voor een nieuwe gemeenteraad en mogen inwoners weer gaan stemmen. Gemeente Leeuwarden vindt dat iedereen de kans moet krijgen om een stem uit te brengen. Ook inwoners met een beperking. Stembureau De Harmonie is daarom ingericht als zogenaamd Inclusief Stembureau.

Zelfstandig stemmen ook met een beperking mogelijk

Dit houdt in dat er in dit stembureau extra aandacht is voor kiezers met beperkingen. Iedereen kan hier terecht. Het stembureau is bijvoorbeeld uitgerust met een stem-mal en een soundbox, zodat kiezers met een visuele beperking zelfstandig kunnen stemmen. Er is hulp beschikbaar voor kiezers met een licht verstandelijke beperking, er is een extra groot stemhokje voor rolstoelen met een afwijkend formaat en op woensdagochtend 16 maart zijn er gebarentolken aanwezig voor het begeleiden van kiezers met een gehoorbeperking.

Eerst uitproberen

Op maandag 7 maart is de stem-mal uitgeprobeerd door een aantal stemgerechtigden en de Werkgroep Toegankelijkheid en Visio. Hierbij was ook wethouder Bert Wassink aanwezig. “Het is belangrijk dat iedereen zo zelfstandig mogelijk kan stemmen. Deze stem-mal draagt daar enorm aan bij. Ook de andere faciliteiten binnen dit Inclusieve Stembureau maken het laagdrempelig voor iedereen met een fysieke of mentale beperking om toch zijn of haar stem uit te brengen. Gemeente Leeuwarden is er voor iedereen, ook tijdens deze gemeenteraadsverkiezingen”, aldus wethouder Wassink.

Stembureau De Harmonie is een van de bijna 80 stembureaus in de gemeente Leeuwarden. Alle stembureaus zijn rolstoelvriendelijk ingericht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio