17.5 C
De Bilt

Intocht Sinterklaas in Leeuwarden goed verlopen

Leeuwarden – De intocht van Sinterklaas in Leeuwarden is voor de kinderen feestelijk verlopen. De Sint kwam met zijn Pieten rond 12 uur aan aan bij de Prinsentuin, waar een schare kinderen en ouders hem opwachtte. Na zijn rijtoer door de binnenstad werd de Sint traditiegetrouw op het stadhuis door de burgemeester ontvangen.

Intocht Sinterklaas

Het verloop van de intocht was over het algemeen goed. Wel was het in de omgeving van het Wilhelminaplein een paar uren onrustig en soms zelfs dreigend.

Dat het niet tot verdere ordeverstoringen kwam  is te danken aan de intensieve voorbereiding en de grootschalige inzet van de politie, stadstoezicht en beveiligers.

Demonstraties

Tegenstanders van Zwarte Piet, verenigd onder de noemer Kick Out Zwarte Piet (KOZP), demonstreerden op het Ruiterskwartier aan de route van de Sinterklaasoptocht, in een vooraf aan het toegekend demonstratievak.  Andere demonstraties waren vooraf niet aangemeld. Toen een aantal relschoppers probeerde het demonstratievak binnen te dringen, leidde dit tot enkele charges door de Mobiele Eenheid. Dankzij de grote inzet van de politie konden de demonstranten hun recht tot betoging uitoefenen.

Nadat de stoet van Sinterklaas de demonstratie gepasseerd was, werden de demonstranten op eigen verzoek weggebracht in politiebusjes. Hierbij wilden ze voorkomen dat ze alsnog zouden worden belaagd  wanneer zij weer naar huis zouden gaan.

Doordat alle inzet gericht werd op de handhaving van de openbare orde konden er geen aanhoudingen worden verricht. Onderzocht wordt nog  of er alsnog stappen tegen de relschoppers kunnen worden ondernomen. Maandag bestuderen het Openbaar Ministerie, de politie en de gemeente Leeuwarden de camerabeelden van de verschillende confrontaties.

Burgemeester  Buma: ”Ik ben tevreden over het  feit dat grote confrontaties zijn uitgebleven en dat de meeste kinderen en hun ouders weinig tot niets hebben meegekregen.  De intocht van Sinterklaas is echt het kinderfeest geweest waar we op hoopten. Het gedrag van deze relschoppers vind ik schandalig en ontoelaatbaar. Kick Out Zwarte Piet had het volste recht om te demonstreren en heeft zich volledig aan de afspraken gehouden. Iedereen mag demonstreren, maar het gaat een grens over als we anderen met geweld bij het betogen willen hinderen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio