7.4 C
De Bilt

Inwoners van Dantumadiel krijgen binnenkort nieuwe containers

Dantumadiel – Alle huishoudens van Dantumadiel en de voormalige gemeenten Kollumerland c.a. en Dongeradeel krijgen nieuwe containers voor restafval en GFT-afval. Een groot deel van de grijze- en groene containers zijn namelijk aan vervanging toe en niet geschikt voor de nieuwe vuilniswagens. In het gebied van voormalig Ferwerderadiel beschikken de inwoners al over de juiste containers.

Ook deel Noardeast-Fryslân voorzien

Eind vorig jaar stelden de gemeenteraden van beide gemeenten geld beschikbaar voor de aanschaf van nieuwe containers. Bij de gemeenten staan ruim 47.000 nieuwe containers klaar. Vanaf eind augustus start DVL Milieuservice in opdracht van de gemeenten Dantumadiel en Noardeast-Fryslân met het vervangen van de containers. Eind oktober zijn alle huishoudens van nieuwe containers voorzien. Begin oktober zijn de laatste dorpen aan de beurt. De inwoners ontvangen van te voren een informatiebrief met instructies.

Huidige containers ongeschikt voor nieuwe vuilniswagens

De gemeente krijgt nieuwe vrachtwagens. De nieuwe inzamelvoertuigen pakken de containers op een andere manier op en kunnen de oude afvalcontainers daardoor niet meer legen. Met het nieuwe inzamelsysteem kan efficiënter worden ingezameld. “Troch de routes fan beide gemeenten better op elkoar ôf te stimmen, kinne wy besparje.” zegt wethouder Gerben Wiersma (Dantumadiel). “Derfoar is it nedich om oeral deselde konteners te hawwen. De konteners yn Dantumadiel binne ôfskrieuwn en fertoane hyltiid faker gebreken. Dizze besparring komt derom goed út.”

Grotere container GFT-afval Dantumadiel

Beide nieuwe containers hebben een inhoud van 240 liter. Dit betekent dat de inwoners van Dantumadiel en voormalig Dongeradeel een grotere container krijgen voor groente-, fruit- en tuinafval (GFT-afval). In voormalig Kollumerland c.a. en Ferwerderadiel zijn de huidige containers voor groente-, fruit- en tuinafval al 240 liter. Wethouder Jelle Boerema (Noardeast-Fryslân): “We harmoniseren het beleid van de drie voormalige gemeenten tot één beleid voor Noardeast-Fryslân. Iedereen in onze gemeente beschikt straks over dezelfde groene- en grijze containers. Dat is efficiënt, eerlijk en uiteindelijk ook goedkoper.”

De nieuwe containers worden voorzien van een chip

De chip registreert alleen welke containers op welk adres aanwezig zijn. Vermiste containers kunnen met behulp van de chip worden teruggevonden.

Nieuwe containers gerecycled materiaal

Ook van de oude containers worden weer nieuwe containers gemaakt.

De afvalinzameling gaat door zoals altijd

De inzamelingsdagen blijven gelijk. Ook de papierinzameling gaat door zoals de inwoners gewend zijn.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio