16.8 C
De Bilt
zaterdag, 25 mei 2024

Gemeente Leeuwarden zet extra in op bestrijding zwerfafval

Plastic verpakkingen, blikjes, papier, flesjes, sigaretten en ga zo maar door. Het is veel inwoners van de gemeente Leeuwarden een doorn in het oog. Daarom maakt de gemeente Leeuwarden nog meer werk van zwerfafval. In het Uitvoeringsplan Zwerfafval 2024-2027 staat de aanpak van zwerfafval voor de komende vier jaar.

Zwerfafval is een grote ergernis

Iedereen stoort zich aan zwerfafval. Bij inwoners staat het hoog op de lijst van ergernissen. De resultaten van de jaarlijkse Inwonersenquête laten zien dat de ergernis over zwerfafval en overvolle prullenbakken de afgelopen jaren is toegenomen. In de wijken Heechterp-Schieringen, Vrijheidswijk, Bilgaard, Oud-Oost en Binnenstad ergert meer dan 50% van onze inwoners zich regelmatig aan zwerfafval. De ergernis over overvolle prullenbakken is in deze wijken ook hoger dan gemiddeld.

Uitvoeringsplan Zwerfafval Leeuwarden

Het Uitvoeringsplan Zwerfafval is een combinatie van effectieve bestaande acties en veelbelovende nieuwe. Zo gaat de gemeente Leeuwarden meer controleren en handhaven en extra mensen inzetten om gerichter en sneller zwerfafval op te ruimen waar dat nodig is.

Een ander onderdeel van het plan is het project Schoon Belonen Leeuwarden. Maatschappelijke organisaties krijgen hierbij een rol bij het opruimen van zwerfafval. Ze ontvangen hiervoor een vergoeding die gebruikt mag worden voor de ‘clubkas’.

Bewustwordingscampagne

Binnenkort start de gemeente met een nieuwe bewustwordingscampagne. Met de campagne wil de gemeente inwoners aanmoedigen om zwerfafval op te rapen als ze het tegenkomen. Wethouder Gijs Jacobse: ‘Zwerfafval voorkomen is natuurlijk het allerbeste. Dus gooi je afval niet op straat, maar in de prullenbak. En als we daarnaast allemaal af en toe wat zwerfafval oprapen wordt het een stuk schoner buiten. Als gemeente kunnen we dit niet alleen.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio